04/05/11 19:06
(http://www.klassa.bg/)

Достигнат е 14-годишен рекорд в добива на въглища

През март т.г. миньорите от „Мини Марица-изток ЕАД“ са добили над 2 437 000 тона въглища, съобщават от дружеството. Този резултат е най-висок както за месец март, така и за първото тримесечие на 2011 г. за периода след 1997 година. Това означава, че миньорите са възстановили обемите на добив отпреди 14 години. От началото на т.г. са изкопани 7 446 000 тона въглища.
Планът по разкривка на земна маса за март е изпълнен - разкрити, транспортирани и насипани са 8 719 000 кубични метра земна маса. От началото на годината разкривката достигна 23 823 000 кубични метра земна маса.
Още в последната седмица на март световните анализатори съобщиха, че хит на пазарите са станали акциите на минните компании, които добиват и продават въглища, както и индустриите, свързани с добива и преработката на метали, в това число стомана.
Според икономисти обяснението се крие в необходимостта от възстановяването на инфраструктурата в Япония. Страната, която пострада от разрушително земетресение и апокалиптично цунами, ще се нуждае от желязо и строителни материали и това ще повиши търсенето им. Проблемите с ядрените реактори пък сериозно са засегнали проектите, свързани с атомни електроцентрали, и инвеститорите ще търсят начин да пренасочват свободните ресурси към алтернативни енергийни проекти.
В Австралия компаниите, които се занимават с добив и продажбата на уран, основно гориво за ядрените централи, са обект на ожесточени инвеститорски разпродажби. Paladin Energy Ltd изгуби 16,5%, а Extract Resources, която разработва уранови залежи в Нигерия, изгуби близо 8% от стойността на акциите си. Rio Tinto обаче печели подкрепа и акциите му в австралийската сесия се покачиха. Въглищните компании, като Winsway Coking Coal Holdings и Fushan International Energy, също поскъпнаха по време на азиатската сесия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване