04/05/11 17:27
(http://www.klassa.bg/)

Назрява сблъсък в ЕС заради личните данни на пътниците

Някои членки на ЕС са на път да се спречкат с Европарламента на тема използването на личните данни на пътуващите със самолет при търсене на заподозрени за тероризъм лица, съобщи “ИЮ Обзървър”. Великобритания и още 17 страни предлагат тази мярка да бъде прилагана и за лица, пътуващи в рамките на общността. В личните данни се включват име, домашен адрес, номер на паспорта, номер на кредитната карта, мобилен телефон и дата на вписване на полета. Те трябва да бъдат на разположение на органите на реда във всички страни от общността.
Това предложение ще бъде разгледано на среща на министрите на вътрешните работи в Люксембург на 11 април.
Британското предложение дойде, след като Европейската комисия предложи въздушните компании, извършващи полети от и за държави - членки на ЕС, да бъдат задължени да предават лични данни на пътниците им, сред които имената им, датата на полета, пълния маршрут, данни, свързани с багажа. Проектът на ЕК не предвижда вътрешните полети в ЕС да бъдат засегнати от мярката.
Такава практика вече съществува в САЩ, Канада и Австралия. Властите в САЩ искат всички лични данни на пътуващите 72 часа преди заминаване.
От комисията коментираха, че законопроектът ще задължи всички държави членки да направят анонимни всички събрани данни на пътници един месец след полета. По този начин ще бъде зачетено правото на гражданите на личен живот.
Предложението със сигурност ще стане повод за оживени дискусии, защото трябва да бъде одобрено единодушно от 27-те правителства на страните членки, след което да мине и през ЕП.
Британският вътрешен министър Териза Мей изпрати писмо до унгарското председателство на ЕС и вътрешните министри от страните членки, в което обяснява, че това предложение не покрива всички полети и освен това мярката ще спести разходи. Дипломат от ЕС обясни, че предложението на ЕК е нелогично и не работи, а проблемът ще бъде решен само ако се прилага на общо основание, а не само за полети в общността.
Германският евродепутат от Зелените Ян Филип Албрехт пък отхвърли категорично британското предложение, наричайки го “абсолютно ненормално”. Той увери, че то едва ли ще мине в ЕП.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване