04/05/11 19:08
(http://www.klassa.bg/)

Следят ни под лупа как харчим парите за спрените реактори в АЕЦ "Козлодуй"

Компенсациите, които България получава за спрените реактори в АЕЦ "Козлодуй", трябва да са обект на повече прозрачност и по-задълбочен контрол от европейските институции. Това предвижда приетият от Европейския парламент доклад за изразходването на европейските средства, отпуснати на България, Словакия и Литва, за извеждане от експлоатация на ядрени централи. Докладчик е румънският евродепутат от Европейската народна партия Мариан Маринеску, според когото у нас твърде много от парите се харчат за нови енергийни проекти, предаде БНР.
Основната теза в доклада е, че отпуснатите суми на трите страни са огромни и надхвърлят значително всички първоначални оценки. Затова е нужен повече контрол как се харчат евросредствата. Парите са отпуснати за затварянето на ядрени блокове в АЕЦ „Козлодуй“, литовската АЕЦ „Игналина“ и словашката централа „Бохунице“. Най-много са дадени на Литва – 1,367 млн. евро за 2 спрени реактора. На страната ни са отпуснати близо 868 млн. евро за спрените четири малки блока в Първа атомна, а най-малко пари е получила Словакия - 613 млн. евро за два затворени реактора.
Според Маринеску няма достатъчно прозрачност как се изразходват парите, а вече има закъснения в извеждането от експлоатация. Конкретно за България той отбелязва с тревога, че твърде големи суми се харчат за енергийни проекти, а не за спирането на блоковете. Затова евродепутатът настоява ЕК да наблюдава този процес и призовава по-голям дял от средствата да се насочат за пълното извеждане от експлоатация на блокове.
Приетата резолюция вчера предвижда ЕК да сформира специален орган, който да наблюдава финализирането на този процес в трите страни при ясно определени срокове, както и начина, по който се изразходват парите.
Извършените досега инспекции са недостатъчни по брой и обхват, пише още в доклада. Затова Европейската сметна палата трябва да направи пълен одит дали парите се използват по предназначение, как се провеждат тръжните процедури и дали има злоупотреби, наложили намесата на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.
Депутатите са загрижени и заради липсата на координация по проектите за спиране на блоковете. Конкретно за АЕЦ „Козлодуй“ загрижеността е за това, че малките блокове не се управляват от един орган, което затруднява разглобяването им. От АЕЦ „Козлодуй“ планират до края на годината III и IV блок да бъдат предадени за управление на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“. Резолюцията приветства доброто техническо и финансово изпълнение на програмата за АЕЦ „Козлодуй“ и преразглеждането на стратегията за извеждане от експлоатация на малките блокове. Тя бе променена от първоначалната концепция за отсрочено извеждане от експлоатация към стратегия за незабавно извеждане.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване