04/06/11 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Аварията в АЕЦ “Фукушима 1″ - заради грешки на персонала. Възможен е нов взрив

Демонстрациите против ядрената енергетика в Берлин, след аварията във Фукушима. Снимка:Пийс Хелт блог

След земетресението и последвалото го цунами не е личала някаква технологична катастрофа в реакторите на японската централа според бившия зам.-ръководител на Чернобилската АЕЦ Александър Коваленко. По-скоро Коваленко допуска, че вина в случая има ръководството на компанията-оператор ТЕПКО, допуснало обърканост и бездействие, довели ситуацията от авария от средна степен до истинска катастрофа.

Руският експерт смята, че японските власти и ядрените експерти на страната не само са игнорирали информационните и организационно-технически уроци от Чернобил, но и са се проявили като “неоправдано бавни и неспособни да приемат решения в реално време”. Основната причина за задълбочаването на катастрофата в АЕЦ “Фукушима-1″ според Коваленко е фактът, че по време на бедствието почти всички сътрудници на станцията са я напуснали, особено оперативно-ремонтният персонал, което е допринесло до прегряването на реактора.

Компанията оператор на АЕЦ “Фукушима-1″, ТЕПКО, започна спешна подготовка за инжектирането на азот в първи реактор, за да избегне евентуална експлозия вследствие на събралия се водород, съобщи компанията, цитирана от “Франс прес” и ИТАР-ТАСС. Японските специалисти възнамеряват непосредствено след това да приложат тази процедура и в другите реактори на централата, тъй като критично нарастващото количество водород при контакт с кислорода във въздуха може да доведе до експлозия.

Предвидената операция за обезопасяване вероятно ще продължи няколко дни. В началото не е изключено в атмосферата да бъде излъчена радиация. Поради това за времето на операцията от първи, втори, трети и четвърти реактор ще бъдат евакуирани всички работници.

Специалистите проучват възможността за изграждане на нова, външна система за охлаждане на първи, втори и трети реактор, съобщи японският в. “Санкей”, позовавайки се на източници от ТЕПКО. Недостатъкът на този вариант обаче е, че прилагането му може да отнеме няколко месеца.

Решението на ТЕПКО да изхвърли заразената вода в океана показва спешната необходимост от прочистване на сградите с турбините и каналите от радиоактивна вода, за да не се повреди оборудване, нужно за възстановяване на охладителните системи. Експерти са подготвили специален кораб-цистерна, приспособен да събира заразена морска вода, който се очаква да пристигне при централата на 16 април. ТЕПКО възнамерява също да изгради резервоари за радиоактивна вода.

Пукнатината, открита на 2 април в един от бетонните кладенци на дренажната системата около първи реактор, през която в океана се вливаше радиоактивна вода в течение на 4 дни, бе подложена на специална обработка с течно стъкло и специален втвърдител. Засега изтичането е преустановено, но се предполага, че е възможно да се появят нови подобни пукнатини, които може да доведат до нови изтичания в океана.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване