04/06/11 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Асма - сирийската лейди Даяна или Мария-Антоанета?

в. Гардиън

Скандалната статия за Асма Асад в сп. Вог

 За списание “Пари мач” тя беше светъл лъч в една страна, изпълнена със зони на мрак. За списание “Ел” тя беше най-стилната жена в световната политика. Дори “Сън” се възхити от сексапилната британка, която изведе Сирия от изолацията.

Но когато американското списание “Вог” миналия месец публикува бляскав портрет на Асма Асад, наричайки я “розата на пустинята” и определяйки я като “очарователна, млада и много елегантна”, сякаш поносимостта на света към ласкателните химни по адрес на родената във Великобритания сирийска първа дама бе започнала да се изчерпва.

Бившата 35-годишна банкерка Асма, израснала в Актън, в Западен Лондон, е женена повече от десет години за сирийския президент Башар ал Асад, на когото е родила три деца. Според “Вог” сирийската първа дама е “най-свежата и най-магнетичната измежду първите дами” и съчетава страстта си към обувките на Кристиан Лубутен с мисията да превърне Сирия във “фар на културата и на светското общество” в един регион, лежащ върху буре с барут.

През продължаващата вече няколко месеца арабска пролет, по време на която призивите за реформи на потисническата сирийска диктатура бяха посрещнати с брутално полицейско насилие, критиците на сирийския режим са все по-убедени, че подобни коментари за първата дама не могат да останат без отговор.

“Това е най-обидната статия, която “Вог” е публикувал досега”, се казва в коментар в сирийски интернет сайт, обобщаващ много подобни коментари.  ”Тази жена стана част от семейство, отговорно за бруталната и репресивна диктатура в Сирия. Тя е обратното на всичко онова, за което я хвалите.”

Наблюдатели посочват, че 97-те процента от гласовете, изпратили Асад на президентския пост, на който той наследи баща си, са били вероятно по-малко стряскащи за госпожа Асад, отколкото за автора във “Вог”, след като нейният съпруг беше единственият президентски кандидат и сега е начело на един от най-бруталните режими в света. “Ако хората са се чудели какъв би бил портретът на Мария Антоанета, ако “Вог” се издаваше през 1788 г., то сега вече им стана ясно “, написа един от коментаторите.

Със сигурност за своите почитатели и критици Асма Асад е интригуваща личност. Дъщеря на бивша дипломатка и на сирийски кардиолог от Харли стрийт, Асма е била отгледана в мюсюлманските традиции и е говорела арабски у дома, но е посещавала училище на Англиканската църква в Западен Лондон, където нейните съученици са я познавали като Ема. След частното девическо училище в Мерилбоун и Кингс колидж в Лондон, където Асма учи компютърни науки, тя се впуска за кратко в кариерата на банкер в Джей Пи Морган в Лондон и в Ню Йорк.

Баща й Фауаз Ахрас е влиятелен член на сирийската емигрантска общност във Великобритания. По-късно той основава британското Сирийско дружество. Асма и нейната сестра посещават Сирия често, където Хафез Асад, дългогодишният президент, е техен семеен приятел. Асма и Башар, който е с десетина години по-възрастен от нея, започват да излизат, когато тя току-що е прехвърлила 20 години. Връзката им е абсолютна тайна, като дори колегите на Асма в Джей Пи Морган и сирийската преса не знаят нищо за нея, докато двамата не се ожениха на церемония в тесен семеен кръг през декември 2000 г.

Съпругата на новия президент, която говори няколко езика с лек лондонски акцент и която се отличава със сърдечните си и спокойни обноски, скоро очарова журналистите, които взимат интервюта от нея, както и държавниците. Сирийското общество бе покорено от историята за това как Асма прекарала три месеца преди сватбата си в обиколка на сирийската провинция инкогнито и как неправителствената организация, която тя учреди след това, цели да насърчи предоставянето на повече права на гражданското общество в ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване