04/07/11 17:32
(http://www.klassa.bg/)

Гледат Закона за обезщетяване на тракийските бежанци

С 81 гласа „за“ и само 10 „против“ парламентът отложи за днес дебатите по предрешението за уреждане на нерешените имуществени и социални въпроси на тракийските българи. Предложението беше направено от името на вносителите – ПГ на „Атака“. Текстът предвижда „Народното събрание да възложи на правителството уреждането на дълга на Турция към тракийските и малоазийските българи, като използва всички намиращи се в негово разположение възможности и средства."
Този дълг произлиза от Ангорския договор от 1925 г., според който Република Турция се задължава да изплати обезщетения на българските бежанци от Източна Тракия и Мала Азия. Смята се,че потомците на бежанците са около 800 000.
„Вижда се в залата, че съществува конструктивност. От ДПС имат процедурни възражения, а не по същество“, заяви от трибуната депутатът от „Атака“ Павел Шопов. Той припомни, че целта на проекта е да се постигне максимален консенсус, да има колкото се може по-голяма подкрепа, защото с голяма подкрепа то ще тежи повече. Това бе и мотивът, с който вносителите поискаха отлагане.
Ден по-рано дебатите също бяха отложени по предложение на "Атака". Вчера преди обяд тяхното проекторешение беше прецизирано след среща в парламента между председателя на партията Волен Сидеров и министъра на външните работи Николай Младенов. След това самият Младенов призова в пленарна зала да излезе с максимална подкрепа, за да даде с решението си гръб и сила на правителството да защитава интересите на всички български граждани.
Смятам, че това, което „Атака“ направи, като актуализира проекта за решение и го съобрази с реалностите и с отношенията ни с Турция, е изключително положително. Затова апелирам НС да приеме това решение защото е в интерес на България и на всички българи, заяви министърът на външните работи.
Процедурните спънки за дебатиране на проекта по същество дойдоха от ДПС.
Ние също искаме този проблем да бъде решен. Проблемът не е с волята или в целта, изтъкна депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев. Той уточни, че групата му е склонна да подкрепи „това вече ново проекторешение“, защото изглежда рационално и ефективно, но иска време да се запознае с него и поиска 30-минутна почивка. След нея Юнал Лютфи заяви, че според ДПС налице е съвсем нов текст на решение, а не нова редакция на стария и процедурата изисква нови мотиви от името на вносителите.
Въпреки нашето желание да бъдем конструктивни и съпричастни не можем да дискутираме текст без мотиви и вносители, посочи Лютфи. После уточни, че при неспазване на процедурата ДПС не може да участва в гласуването. Изказване в същия дух направи и депутатът от ДПС Христо Бисеров. Така се стигна до предложението на вносителите за отлагане на дебатите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване