04/07/11 17:46
(http://www.klassa.bg/)

Дефинират лекарските грешки в Наказателния кодекс

Понятието „оправдан медицински риск“ ще бъде дефинирано в Наказателния кодекс. Това обяви вчера прокурор Галина Тонева от Върховната касационна прокуратура на кръгла маса за лекарските грешки, която се проведе на професионалния празник на лекарите – 7 април. Българският лекарски съюз (БЛС) и прокуратурата ще подпишат меморандум, който ще формулира целите, задачите и обединените усилия на двете институции за решаването на проблемите с лекарските грешки. Очаква се той да бъде подписан след април, съобщиха от лекарското съсловие. Според медиците обаче, за да бъде регламентиран въпросът изцяло, ще са необходими 3-4 години. „Подкрепяме завишаването на наказателната отговорност по отношение на лицата, извършили посегателства срещу медицински екипи“, коментира прокурор Тонева. Текст, който ще защитава медицинските служители от насилие, ще залегне и в меморандума, който ще подпишат БЛС и прокуратурата. От контролната институция предложиха две мерки, които да спомогнат за справяне с проблема за лекарските грешки. Първата е всички сигнали за лекарски грешки да бъдат възлагани на Изпълнителната агенция „Медицински одит“, която да дава предварително становище дали сигналите са основателни. Предстои да бъде подписано споразумение с агенцията. Прокуратурата предлага и да бъдат обновявани списъците с експертите от различните сфери на медицината, които да участват не само в медицински експертизи, но и във всички дела, в които е необходимо медицинско заключение.


Бойко Борисов: След година-две положението ще се подобри

След година-две положението ще се подобри. Това заяви вчера премиерът Бойко Борисов, който присъства на реконструираната Клиника по очни болести в Александровска болница. Той допълни, че миналия април са се организирали протести, а една година по-късно ситуацията е коренно различна. Здравният министър Стефан Константинов, който също беше на откриването, обяви, че по европейски програми Александровска болница ще получи средства за апаратура, които възлизат на около 10 млн. лева.


Ромите у нас са най-болни в Европа

Българските роми страдат от най-много заболявания в сравнение с тези от Гърция, Испания, Португалия, Румъния, Словакия и Чехия. Това сочат данни от международното сравнително изследване за здравния статус на ромите и достъпа им до здравеопазване. Ромите у нас са на първо място сред останалите изследвани страни по заболявания като хипертония, диабет, астма, хроничен бронхит и др. Средната продължителност на живота им е 17 години по-малка от тази на българите. Изследването сочи още, че от всички изследвани страни, българските роми и най-бедните хора имат най-ограничен достъп до здравеопазване.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване