04/07/11 18:04
(http://www.klassa.bg/)

Разногласия в Европарламента блокираха общо решение за ядрена безопасност

Европейският парламент отхвърли вчера предложението за обща резолюция за ядрената безопасност на общността, съобщиха от секретариата в Страсбург. Депутатите гласуваха с 264 гласа „за“, 300 „против“ и 61 „въздържали се“. Резолюцията не бе приета заради несъгласията на депутатите по редица глави на документа. Това доведе в крайна сметка до неговото отхвърляне, обясни пред „Класа“ евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев.
Според него подобен документ може да се одобри едва след като се изясни ситуацията в японската АЕЦ „Фукушима“ и какви действия се предприемат там за ограничаването на радиационната катастрофа. В момента трудно може да се прецени дали скоро ще има нова резолюция за ядрената безопасност в Европа, каза Уручев. В Европа тече сериозно преразглеждане на ядрената политика и дано това да е само за безопасността на реакторите, добави той. От партията на Зелените е имало искане да се спре удължаването на живота на старите блокове. Подобно решение би било пагубно за България, защото в момента започват процедури за удължаване на живота на V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“, обясни евродепутатът.
Освен резолюцията ЕП отхвърли и предложението за мораториум върху строителството на нови ядрени мощности на територията на общността. Ако беше приет, той със сигурност щеше да замрази проекта за АЕЦ „Белене“, което не е в интерес на страната ни, уточни Уручев.
Отхвърлянето на документа от ЕП е в полза на България, каза вчера евродепутатът Илияна Йотова, предаде агенция „Фокус“. Според нея включените текстове в проектодокумента засягат пряко проекта „Белене”, защото в резолюцията имало текст, според който държавите членки се призовават да излязат със стратегии и планове за закриването на ядрените централи и преминаването към енергия от възобновяеми източници. В друг параграф пък е било записано, че делът на ВЕИ-тата до 2020 г. трябвало да стане 22%, а до 2050 г. - 95%. Това според нас е невъзможно да се случи, добави Йотова.
ЕС трябва възможно най-бързо да приеме минимални стандарти за сигурност, които да бъдат задължителни за всички 143 атомни централи, работещи в ЕС, призова вчера Ивайло Калфин. Според него това трябва да стане преди провеждането на тестовете за издръжливост на централите. По думите на Калфин ВЕИ-тата не могат да заменят тока от АЕЦ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване