04/07/11 17:59
(http://www.klassa.bg/)

Цената на АЕЦ "Белене" не е обсъждана в Москва

Продължаване на работата по АЕЦ „Белене“, „Южен поток“, „Бургас-Александруполис“ и други проекти е залегнало в подписания късно в сряда протокол от 14-ата сесия на Българо-руската икономическа комисия, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Цената на втората ядрена централа у нас обаче не е била обсъждана, каза съпредседателят на комисията от наша страна, икономическият министър Трайчо Трайков. Стойността на централа варира от 5,3, ако се договори сега, до 6,3 млрд. евро, ако е фиксирана за следващите 10 години, както в. „Класа“ вече писа.
Русия очаква в близко бъдеще да се вземе окончателно решение за проекта за изграждане на петролопровод Бургас-Александруполис, каза руският министър на енергетиката Сергей Шматко, който председателства от руска страна комисията, след приключване на българо-руската междуправителствена икономическа комисия. Българската позиция обаче зависи от екооценката за петролопровода, която бе отложена за края на май.
Според Трайков стратегическото направление в двустранното сътрудничество продължава да е енергетиката. Трайков уверил руските партньори, че при развитието на ядрената енергетика българската страна поставя като най-важен въпрос спазването на най-високи нива на безопасност. АЕЦ „Белене“ ще бъде осъществена само ако отговаря на българския интерес, казал в отговор руският енергиен министър Сергей Шматко.
Според Трайков разговорите са били конструктивни. Очаква се днес той да даде отчет пред парламента за състоялите се разговори.
Двамата съпредседатели на комисията подписаха и заявление за партньорството за модернизация, а Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия подписа меморандум за сътрудничество с Руската агенция за подкрепа на малкия и средния бизнес.

България иска по-лесен достъп до летищата в Русия и по-голяма гъвкавост от страна на руските власти по отношение на българските авиокомпании, съобщи зам.-министърът на транспорта Камен Кичев, който бе в състава на нашата делегация. Страната ни постави сериозно и въпроса за достъп на български компании до търгове и конкурси по държавни поръчки и изпълнението на строителните работи за предстоящите Зимни олимпийски игри в Сочи през 2014 г., както и за международната лятна универсиада в Казан през 2013 г.
„С ниската си данъчна и административна тежест, благоприятната бизнес среда и стимулиращото инвестиционно законодателство България е една от най-атрактивните инвестиционни дестинации в Европа“, каза Трайков. Българският износ за Русия се е увеличил с 44,2% спрямо 2009 г., а вносът – с 31,4%. По данни на българската статистика стокообменът между България и Русия се е увеличил с 32,9% през 2010 г. в сравнение с предходната година, достигайки 4,1 млрд. долара. Със стойност от 3,4 млрд. долара вносът ни от Москва бележи ръст от 31,4%.


Siemens може да излезе от съвместната компания с „Росатом“

Германският концерн "Сименс" (Siemens) обмисля да излезе от съвместната компания с "Росатом" за производство на оборудване за атомни електроцентрали след ядрената криза в Япония и нарастващата вътрешна съпротива, съобщи "Файненшъл таймс", цитиран от Ройтерс.
Вестникът цитира висш представител на "Сименс", че компанията търси начин да излезе от съвместното предприятие, който да е приемлив за репутацията на Русия, както и на главния изпълнителен директор на "Сименс" Петер Лошер.
"Фукушима" е повод за излизане от съвместната компания, но не и причина, казва висш представител на "Сименс", цитиран от "Файненшъл таймс".

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване