04/10/11 18:17
(http://www.klassa.bg/)

2000 декара гори изпепелени в Родопите

Пожар изпепели над 2000 декара иглолистни гори между селата Гостун и Осеново в Родопите. Огънят избухнал край Гостун, което е част от община Банско, към 17,00 часа в събота, съобщи кметът на Банско Александър Краваров. Към 17,20 часа вчера пожарът беше локализиран, но до редакционното приключване на броя в периметъра му продължаваха да избухват огнища, които се потушаваха от спасителните екипи.
От Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР съобщиха, че за денонощието на събота срещу неделя екипите им са реагирали на 34 съобщения за пожари. Работата на огнеборците се затрудняваше и от силния вятър, който допълнително разпалваше пламъците.
Най-сериозна бе ситуацията в община Банско, където огънят започнал високо в планината.
„Към момента пожарът е почти овладян. Близо 150 души участваха в гасенето на огнената стихия, която бе обхванала насаждения от бял и черен бор, смърч и ела“, каза кметът на Банско Александър Краваров. Той обясни, че гасенето е започнало още към 22 часа в събота вечерта и е било подновено към 5 сутринта в неделя.
„Проблемът бе, че огънят вилнееше в труднодостъпна местност, в силно пресечен терен, което затрудни действията на огнеборците. Те обаче дадоха всичко от себе си, за да спасят гората и да локализират бушуващата стихия“, обясни Краваров. Най-вероятният причинител на пожара е човешка небрежност. Все още не са направени изчисления за щетите.
„Владеем ситуацията край Банско. В момента полагаме усилия, за да спрем разпространението на пожара“, заяви пред „Фокус“ снощи директорът на „Пожарна безопасност и защита на населението” при ОД на МВР-Благоевград комисар Костадин Ташков. Той допълни, че на място има сериозно количество хора и техника. Комисар Ташков каза още, че 10 пожарни автомобила гасят огъня край Банско, и успокои, че няма опасност за населението. „Двете села се охраняват от пожарни коли. Няма яснота каква е причината за огнената стихия. Правим всичко възможно, за да изгасим пожара, и след това ще търсим причината”, посочи още главен инспектор Ташков. Направените просеки в района на горския пожар между селата Гостун и Осеново ще попречат на огъня да се разраства.
След огледа от хеликоптер на „Гранична полиция” са установени два фронта на пожара между селата Гостун и Осеново, съобщиха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” (ГД ПБЗН) в МВР. И двата огнени фронта се намират на 2 километра североизточно от село Гостун. Към редакционното приключване на броя огънят все още не беше напълно загасен.
„Доста служители от Изпълнителната агенцията по горите участват в гасенето на пожара в Родопите“, каза междувременно министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред БНР. Той призова хората, които излизат в почивните дни в гората, да бъдат изключително внимателни и да не оставят без надзор огъня или да хвърлят цигари.
През уикенда избухна и пожар в Петричко. Огънят обхвана около 600 декара сухи треви. Зам. областният управител на Благоевград Георги Баханов заяви, че огънят е локализиран още в неделя сутринта.
„Една част от пожарникарите са се върнали в Петрич, а другите заедно със служителите на Горското стопанство в Първомай са останали на място, за да следят обстановката и да не пламне отново”, каза още Баханов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване