04/10/11 18:14
(http://www.klassa.bg/)

Икономисти очакват 3,8% ръст на БВП

Растеж на българската икономика от 3,8% през тази година и 4,7% догодина очакват икономисти от сдружение „Агенция за икономически анализи и прогнози“ тази година. Инфлацията също ще се укроти на 3,8 на сто, като основният фактор за нея ще бъде покачването на цените на храните и на горивата.
Безработицата обаче ще се покачи слабо и ще достигне нива над 10%, прогнозира Стефан Цветков, председател на сдружението, което е своеобразен приемник на Агенцията за икономически анализи и прогнози към Министерството на финансите, която беше закрита. Тази година според експертите страната ни ще намали бюджетния си дефицит под 3% от БВП.
Ръстът на инвестициите през 2011 г. ще е 5,8% , а на потреблението - 1,9%. По финансовата сметка се очакват преки чуждестранни инвестиции в страната около 1,5 млрд. евро. Възстановяването на потреблението ще стане по-чувствително през 2012 г. с подобряването на пазара на труда. За 2012 г. инфлацията ще бъде по-ниска - 3%. Растежът на кредити ще се ускори през тази и следващата година до 7,4 и 9,7%.
Според експертите съществува риск от евентуален предизборен натиск за повишаване на разходите, който е вероятно да се случи, въпреки че в бюджета, както във всеки един бюджет, има заложени определени буфери, които ще позволят разходите да бъдат преразпределени в известна степен между различните пера.
„Вторият вътрешен риск, който за нас все още представлява една лека неизвестна, е състоянието на банковата система. Наскоро имаше изявления от различни банкери, че искат да започнат кредитна активност, че състоянието на банките е стабилно и т.н.“, коментира Стефан Цветков. Делът на лошите просрочени кредити в банковата ни система все още продължава да се увеличава според него. „Има известни признаци, че това увеличаване се забавя и скоро може би ще бъде преустановено. Най-лесният начин да бъде преустановен ръстът на нарастване на дела на лошите кредити е посредством засилване на кредитната активност. И ние смятаме, че банките са силно заинтересовани да започнат да раздават кредити. Въпреки това обаче те са много консервативни, когато става дума за намаляване на лихвените проценти по кредити”, уточни Цветков. Икономистите прогнозираха още, че постепенно динамиката на износа ще се забави, а вносът ще продължи да се възстановява. Така тази година приносът на външния сектор към икономиката ни ще се забави, а догодина ще стане отрицателен.


Тотю Младенов: Доходите може да скочат до 15% от началото на юли

От началото на юли с увеличаването на минималната работна заплата очаквам ръст на доходите до 15%, заяви вчера социалният министър Тотю Младенов пред bTV. Миналата година беше много тежка за бизнеса и за хората, но вече започваме да излизаме от кризата и е логично доходите да растат. Все пак те ще зависят от производителността и конкурентоспособността на икономиката, допълни Младенов. Според него България трябва да прави всичко възможно за привличането на качествени инвестиции, които носят голяма добавена стойност и влияят положително върху ръста на брутния вътрешен продукт.
Той опроверга твърдения, че безработицата е надхвърлила 10%. За март тя е 9,52%. Проблемът е, че 60% от хората без работа са неграмотни и нискоквалифицирани. Затова 43% от 1,2 млрд. евро по Оперативната програма за развитие на човешките ресурси ще бъдат за обучение и преквалификация, уточни министърът. А след увеличаване на минималната работна заплата може да се мисли и за покачване на пенсиите.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване