04/10/11 16:05
(http://www.klassa.bg/)

Само в 9 районни каси средствата не са достигнали за първото тримесечие

От събраните към момента данни е ясно, че първоначалното разпределение на средствата за болниците е направено правилно и лечебните заведения са разполагали с достатъчен ресурс през изтеклото тримесечие. И затова говори фактът, че в две трети от районните каси средствата са били достатъчни, а на някои места не са изразходвани напълно. Само в една трета от касите - това са девет каси от общо 28 - ще се наложи малка корекция на предвидените средства. Това ме уверява, че работата ни по разпределението на парите, новата гъвкава методика, която направихме, дава резултат и той е видим веднага след отчитане на първото тримесечие. Само 1,5 млн. лева не са достатъчни средства в 9 каси.
В другите 19 каси средствата са стигнали, даже има малък излишък. Проведох доста срещи с директори на лечебни заведения, които изказваха своята благодарност от начина, по който сме им дали възможност да участват в разпределение на средствата, и по-скоро възможността да прехвърлят пари от месец в месец и от тримесечие в тримесечие. Това ги освобождава в мисълта им за планиране на пациентите, които могат да бъдат на планово лечение, както и за планиране на средствата за стопански цели и за заплати. И най-важното, достъпът на пациентите е запазен. Защото методиката беше направена по такъв начин, че е съобразена с обема дейност, или броя пациенти, или достъпа на пациенти, които винаги е имало в това заведение, защото лечебните заведения в годините винаги имат горе-долу константна величина от пациенти и дейности. Този достъп е запазен. Това е относно първото тримесечие.
Много съм доволна и фактите говорят. След като в 20 районни каси са достатъчни средствата и само в девет малко не достигат, това за мен е добър резултат.
По отношение на идеята за диагностично свързаните групи не съм против. Тази идея е стара и тя е мислена за здравната реформа. Приемам и предложението на здравния министър от 1 януари 2012 г. лекарите да не са длъжни да изпълняват всички стъпки на лечението в алгоритъма на една клинична пътека, ако случаят на пациента не е тежък и касата плати за него.


Пред БНР, със съкращения
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване