04/12/11 17:55
(http://www.klassa.bg/)

Георги Първанов: Датата на изборите ще се определи в диалог с НС

Датата на изборите ще бъде уточнена в последващ диалог с Народното събрание. Това заяви вчера президентът Георги Първанов след консултациите за състава на Централната избирателна комисия, които той проведе на „Дондуков“ 2 с парламентарно представените партии и коалиции, както и партиите и коалициите, които имат членове в ЕП, но не са парламентарно представени. Държавният глава разговаря последователно с представителите на ГЕРБ, Коалиция за България, ДПС, "Атака", Синята коалиция и НДСВ.
На консултациите ГЕРБ потвърди становището си за 23 октомври като първи тур на местните и президентските избори.
„Надявам се на диалог. Водещи трябва да бъдат президентските избори, тъй като в чл. 93 от конституцията имаме разписан текст, който има задължение в кой период да се проведат те, за разлика от местните“, заяви зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова. Тя обясни, че това е възможно най-ранната дата. Според нея очакваният балотаж ще бъде на 30 октомври.
Същата позиция защитиха и от „Атака“. „Настояваме колкото е възможно по-рано да стане окончателно ясна датата за провеждане на местните и президентските избори. Това не бива да бъде решено в последния момент - точно преди или след лятото, а отсега да се знае и правилата да бъдат ясни за всички“, каза депутатът от ПГ на „Атака“ Десислав Чуколов след консултациите. Той заяви, че кандидатът им за президент е ясен и вече е стигал до балотаж.
„Смятаме, че изборите трябва да се проведат не по-рано от 30 октомври и дата за балотаж – 6 ноември. Това е нашата центристка позиция, имайки предвид крайностите на ГЕРБ и Коалиция за България. На 30 октомври ще е приключила кърската работа“, съобщи заместник-председателят на ДПС Лютви Местан. Според него обсъждането на дати за провеждането на изборите през есента е твърде емоционално натоварено.
От Синята коалиция обявиха, че са за 23 октомври, но не биха възразили изборите да са и на 30 октомври. „Смятаме, че е добре изборите да се проведат по-рано през есента, тъй като светлата част от денонощието по-нататък намалява значително. По-добре е изборите да се проведат „на светло” и да са честни, отколкото да се осланяме на тъмнината“, заяви пред журналисти заместник-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова.
Представителите на БСП предложиха най-късна дата за вота. Според Сергей Станишев изборите трябва да са на 13 ноември, а на 20 ноември да е датата за балотаж. Той определи като манипулация твърденията на Искра Фидосова, че датата 23 октомври е подходяща заради приемането на бюджетите на общините.
НДСВ подкрепиха консенсусния вариант на партията на Доган с мотива, че в края на септември хората още са в отпуска и няма да има възможност за нормална едномесечна предизборна кампания.


Сините настояват за още членове в ЦИК

Синята коалиция поиска от президента да има още един представител в Централната избирателна комисия. Това стана по време на консултациите за вота, които се проведоха вчера. Сините представиха на държавния глава предложението за член на ЦИК - Елена Маркова, дългогодишен член в състава на комисията.
„Направихме и още мотивировки за това, че според нас Синята коалиция не трябва да бъде представена само от един член на ЦИК. Смятаме, че има аргументи тя да получи двама представители на комисията“, заяви Екатерина Михайлова, зам.-председател на ДСБ.
За председател на ЦИК от ГЕРБ предлагат Красимира Медарова – съдия в Софийския апелативен съд, както и още двама съдии. За заместник-председател – съдия Мая Андреева. Социалистите отказаха да обявят имена за състава на Централната избирателна комисия. Лидерът им Сергей Станишев единствено обясни, че става въпрос за един мъж и три жени, като трима от тях вече са били в състава на ЦИК, а единият е ново предложение. От ДПС предложиха за членове на комисията Сабрие Сапунджиева, Севинч Солакова и Ерхан Чаушев.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване