04/12/11 18:29
(http://www.klassa.bg/)

Новата държавна компания в туризма ще заработи през 2012 г.

Новата държавна фирма в туризма ще заработи едва през 2012 г., тъй като законът ще започне да се прилага шест месеца след обнародването му. Тя ще разработва, изпълнява и отчита годишна програма за национална туристическа реклама. Няма да формира печалба, не може да участва в дружества и да тегли кредити, а ще има определен годишен бюджет. Освен това ще получава 10% от новия туристически данък, събиран от общините, половината от приходите от глоби и санкции, средства от участие в европроекти и др. Изпълнителният директор ще се назначава от икономическия министър с мандат от пет години. В управителният съвет на Българската туристическа организация ще участват икономическият министър, изпълнителният директор, представител от браншовите асоциации на хотелиерите и на туроператорите, на туристическите райони.
Районите ще се управляват също от организации, които ще имат право да извършват търговска дейност. Във всеки район трябва да участват общините, областите и местните сдружения в сектора. Те ще разработват и прилагат маркетинговата стратегия за развитието на туризма в региона. Изпълнителният директор ще се избира от УС на регионалната организация. 20% от туристическия данък ще отиват за финансирането на районите. 70 на сто от него ще остават за общините.
Той се плаща върху 30% заетост на легловата база, а не на брой нощувки. Както „Класа“ писа, собствениците, особено на сезонните обекти, се обявиха против, тъй като тяхната средногодишна заетост е по-малка. Освен това се оказва, че хотелите може да не декларират по-висока заетост от изискваната от 30 на сто. Факт е, че общините произволно изчислиха как да определят данъка, без ясни критерии. По данни на investor.bg хотел категория “три звезди“ с приблизително 100 легла в Несебър ще има туристически данък от 2200 лв. годишно, а хотел от същата категория и леглова база в Добрич (където данъкът е 1 лв.) ще плати 11 000 лв. От Българската туристическа камара предлагат данъкът да е върху 25% заетост на стаите при целогодишно работещите хотели (СПА, градски) и тези от три, четири и пет звезди на Черноморието, 15% заетост на стаите при семейните хотели и хотелите на „втора линия“ на Черноморието и в планинските курорти. Всички останали малки хотели, къщи за гости да плащат върху 10% заетост.
Категоризацията на туристическите обекти става срочна и ще се подновява на всеки пет години, предвижда още законопроектът.
Общественото обсъждане на новия Закон за туризма продължава до 26 април.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване