04/12/11 18:30
(http://www.klassa.bg/)

Новорегистрирана фирма дава 316 млн. лв. за "Кремиковци"

Активите на металургичния комбинат „Кремиковци“, обявени за пореден път на търг, бяха продадени вчера на дружеството „Елтрейд къмпани“, съобщи синдикът на комбината Цветан Банков. Той не можа да даде повече подробности около сделката, но заяви, че документите на компанията са били перфектни.
От дружеството са внесли 10-процентния задатък от 31,6 млн. лева, а до следващия понеделник трябва да платят останалите средства до 316 млн. лева, обясни Банков. Управител на фирмата е 25-годишният Лъчезар Варнаджиев, а дружеството бе единственото, което се яви на търга. Пред „Класа“ Банков предположи, че дружеството е създадено специално за покупката на комбината. То ще получи производствената площадка заедно с административните сгради. Активите обхващат терен от около 8100 декара, административната му сграда, търговската дирекция и някои движими вещи като автомобили. На предишния търг през ноември Банков каза пред „Класа“, че вече не става дума за запазване на предприятието, а за осребряване на имуществото му.
В Търговския регистър е записано, че дружеството „Елтрейд къмпани“ е регистрирано на 8 март 2011 г., със седалище в София на ул. „Перник“ 120. Капиталът на дружеството е 20 хил. лв., които са внесени в Първа инвестиционна банка. Предметът на дейност на „Елтрейд къмпани“ е търговия с черни и цветни метали и производствена дейност, пише в Търговския регистър. Едноличен собственик на дружеството е Варнаджиев, който е от Белене. Името му фигурира и в списъка на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.
Самият той вчера отказа всякакви обяснения как смята да вземе необходимите средства до понеделник, когато изтича срокът за превеждането на 316 млн. лв. в специална сметка на „Кремиковци“ в Българската банка за развитие. Потенциалният собственик е отказал да говори и със синдика Банков, стана ясно вчера. На адреса на „Елтрейд къмпани“ в столицата е регистрирана и компанията „Надин-Н“, става ясно от регистрите.
Предстои да бъде извършена проверка на Софийския градски съд, който да се произнесе за влизане във владение, след което реално собствеността ще бъде прехвърлена на „Елтрейд къмпани", обясни Банков.
Ако сделката се осъществи, с парите от нея ще бъдат погасени част от исканията на кредиторите.
Това бе четвъртият опит за продажба на активи на комбината. Цената на сделката е с 20% по-ниска от старта на предишното наддаване на 7 февруари и с 45% по-ниска от първия търг, който беше през септември миналата година.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване