04/12/11 17:25
(http://www.klassa.bg/)

Радиацията във "Фукушима 1" може да превиши тази в Чернобил

Ядреният оператор ТЕРКО обяви, че изтичането на радиация от ядрената централа “Фукушима 1” може да превиши това в Чернобил след аварията през 1986 г., предаде Ройтерс. От компанията съобщиха, че изтичането на радиация продължава и в момента е около 10% по-малко от количеството, открито около Чернобил.
Японските власти повишиха оценката си за атомната криза във "Фукушима 1" до максималната седма степен по международната скала, на каквато бе оценена и ядрената катастрофа в Чернобил, смятана за най-тежката досега. От Токио подчертаха, че това е предварителна оценка, която трябва да бъде потвърдена и от Международната агенция за атомна енергия. В същото време настояха да не се приравнява ситуацията във “Фукушима” с тази в Чернобил преди оценката на МААЕ. Досега оценката на “Фукушима 1” бе от пета степен по международната скала, но японската агенция за ядрена безопасност реши да обяви, че рискът е максимален, защото излъчваната радиация е в хиляди пъти над нормите, а нажежените ядрени реактори все още не са охладени.
Вторични трусове бяха регистрирани на няколко места в североизточната част на страната вчера. Земетресение с магнитуд 6,3 разлюля префектура Чиба, като се разтърсиха и сградите в Токио. Токийското летище "Нарита" спря работа, за да бъдат проверени пистите, а около 220 000 домакинства останаха без електричество. Загинал е най-малко един човек.
По-слаб трус бе регистриран в област Фукушима, в близост до пострадалата централа. Загинали са най-малко трима души. Жертвите са били затрупани от свлачища, които унищожиха десетки къщи в префектурата. Всички служители от ядрената централа бяха евакуирани по спешност. Това се наложи, след като работник забелязал над четвърти реактор на централата дим и пламъци.
Премиерът Наото Кан обяви, че положението във “Фукушима 1” се стабилизира, а изтичането на радиация намалява. Той се обърна към гражданите с молба да се върнат към нормалния си живот.
Броят на жертвите и безследно изчезналите в резултат на природното бедствие надхвърля 27 000 души.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване