04/13/11 18:17
(http://www.klassa.bg/)

Инвестираме 1 млрд. лв. във ВиК сектора през 2011 г.

Около 1 млрд. лв. са очакваните инвестиции във ВиК мрежата до края на годината, които се отпускат по Оперативна програма „Околна среда“. Готовите проекти са 32, от тях 6 на обща стойност 200 млн. лв. вече са одобрени. Те са за подобряване на водния цикъл във Враца, Габрово, Велико Търново и община Родопи. Изпълнението на проектите трябва да започне тази година и да бъдат завършени до края на 2013 г. Това съобщи Малина Крумова, шеф на оперативната програма в Министерството на околната среда (МОСВ), при откриването на изложението „Булаква“ вчера. То ще продължи до 15 април, а в него участие вземат над 500 компании от 25 държави. Организатор е Българската асоциация по водите със съдействието на агенция „Булгарреклама“, Wasser Berlin, Университета по архитектура, строителство и геодезия и Съюза на ВиК операторите в България.
Плановете на МОСВ предвиждат до средата на годината да започне работата по водните проекти за населени места от 2 до 10 хил. жители, които също ще се финансират по програма "Околна среда". До края на годината се очаква откриването на 8 пречиствателни станции, сред които са тези в Стара Загора и Хасково, а през миналата година в експлоатация бяха пуснати 9.
Това е и крайният срок за плановете за управление на водите и водните съоръжения в цялата страна. Документите ще съдържат подробно проучване на състоянието на инфраструктурата в сектора в момента и мерки за решаване на проблемите в перспектива до 25 г., съобщи Йордан Татарски, главен секретар на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). По думите му с анализа ще се установят критичните проблеми в различните региони, върху които трябва да се работи приоритетно. Според експертите на МРРБ заради неправилно управление на ресурса към момента на много места в страната има недостиг на питейна вода.
През тази година предстои широко обсъждане на националната стратегия за водния сектор, която се работи в момента от екип, избран от МОСВ. Предстоят и други промени, свързани с управлението и развитието на ВиК отрасъла, които ще бъдат представени от регионалното ведомство.


Губим 61,5 на сто от водата при преноса й

Около 61,5% от водата се губят при преноса по мрежата в България, каза проф. Румен Арсов – председател на Българската асоциация по водите (БАВ), цитиран от агенция „Фокус“. По думите му на места тези загуби достигат дори до 80%. Причините за загубите са амортизираните водопроводни и канализационни мрежи. Загубите не са само физически, в тях се включват суми от неплатена вода, кражби, търговски загуби. Според него питейната вода у нас винаги е била с нужното качество, което се следи от РИОКОЗ. Той коментира, че винаги има отклонения, но те се констатират и се взимат съответни мерки. „Няма опасност във връзка с качеството на питейната вода”, съобщава още експертът.


Общините дават концесиите на минералните води

Народните представители дадоха на общините правото да отдават на концесия минералните води, които управляват. Това стана с приемането на първо четене на промените в Закона за концесиите. Според сегашния Закон за водите министърът на околната среда и водите предоставя безвъзмездно за управление и ползване на общините за срок от 25 г. минерални води държавна собственост, но без те да могат да ги отдават за управление на трети лица. Затова се налагат промени в Закона за концесиите, които са предложени от Любен Татарски, председател на комисията по регионална политика. Според него без възможността за предоставяне на концесии от общините промените в Закона за водите в значителна степен се обезсмислят, а общините биха загубили интерес от възможността да управляват предоставените им минерални води.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване