04/13/11 12:17
(http://www.klassa.bg/)

МВФ не очаква рискове, които да застрашат икономическото възстановяване

Глобалната икономика ще следва твърдо курс на възстановяване, но заплахите за растежа остават, считат специалистите от Международния валутен фонд (МВФ), предаде BBC
Растящите цени на нефта, размириците в Близкия Изток, продължаващата инфлация в Китай и проблемите със задълженията в Европа са сред предизвикателствата, които трябва да бъдат преодолени.
В последната си прогноза МВФ посочва, че световната икономика ще нарасне с 4.4% през 2011, като потвърди прогнозата си от януари.
Но МВФ намали прогнозата си за ръста на Великобритания през 2011 на 1.7% от 2%, .
а за 2012 прогнозата остава същата - 2.3%.
В същото време МВФ, покачи прогнозата си за растежа на БВП на Германия през тази година до 2.5% от 2.2% през януари, а за 2012 организацията очаква увеличение от 2.1%.

Рискове, свързани с доставките на петрол


МВФ заяви по отношение на световната икономика че: "Възстановяването изкристализира, но безработицата остава висока."
В доклада си, посветен на развитието на световната икономика МВФ обяви също, "че растежът не е достатъчно силен, за да осигури "пробив” във високите нива на безработицата".
Организацията счита, че основният риск за растежа идва от покачващите се цени на петрола  поради прекъсване на доставките.
МВФ заяви, че икономиката на еврозоната се очаква да нарасне с 1.6% през 2011. и 1.8% през следващата година, което е покачване с 0.1% от прогнозата и за януари.

МВФ очертава мрачна картина за развитието на икономиката на Португалия, заявявайки, че ще остане в рецесия и през 2012, като равнището на безработица се очаква да нарасне от сегашните 11.1% на 12.4% през 2012 година.
Гърция и Република Ирландия също така изправени пред трудни финансови алтернативи, смятат експертите.
В същото време Испания, която предприе свиване на разходите в опит да предотврати потенциални спасителни операция, ще отчете ръст от 0.8% тази година и 1.6% през 2012, според МВФ.

Растежът в САЩ се очаква да достигне 2.8%, което е спад с 0.2% спрямо прогнозата от януари, и отразява ефекта от високите цени на петрола.
МВФ предупреждава за натрупващата се инфлация, в бързо развиващите се икономики в Азия, боейки се че "тази подобна динамика на бума не би трябвало да се оставя без контрол".
Базираната във Вашингтон организация, заяви, че ако в Китай се отчете забавяне – вследствие на бума в кредитирането и имотният пазар - това би могло да засегне негативно целия регион.
"Подобни експанзии и сривове са възможни и в други развиващи се азиатски икономики," считат експертите на МВФ.

Китай, както и Бразилия и Индия, до голяма степен спомогнаха за компенсиране на дълбоката криза в голяма част от западния свят в периода между 2007 и 2009, след като балонът на недвижимите имоти се спука.
МВФ счита, че: "Предизвикателството за много от новите и някои от развиващите се икономики е да се гарантира, че условията за подобни „бумове” няма да доведат до прегряване през идната година."
Що се отнася до Япония, МВФ заяви, че последиците от разрушителното земетресение и вълните цунами, ще намалят съвсем слабо икономическия растеж през 2011 година.
Организацията счита, че Япония, която има огромен държавен дълг, трябва да се фокусира към оптимизиране на публичните финанси при възстановяването от бедствията през март

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване