04/13/11 17:39
(http://www.klassa.bg/)

Мубарак и синовете му са задържани за 15 дни

Бившият президент Хосни Мубарак и двамата му синове бяха задържани за 15 дни като част от разследването, че са използвали сила срещу протестиращи египтяни, съобщи АФП. Според изявление във Фейсбук на главния прокурор Абдел Магуид Махмуд той е наредил ареста „като част от разследването за употребата на сила срещу демонстранти през януари и февруари“. Мубарак е задържан в болницата в курорта на Червено море Шарм ел-Шейх, където бе настанен след преживян сърдечен удар по време на разпитите във вторник.
Той се намира в президентския апартамент на болничното заведение.
Мубарак е в добро здравословно състояние, съобщи един от лекуващите лекари вчера, цитиран от ДПА. Според източници на Ройтерс обаче състоянието му е нестабилно.
Полицията съобщи, че двамата синове на бившия президент Гамал и Ала са пристигнали в затвора „Тора“ в Кайро, където се намират и други офицери и известни политически затворници. Те са обвинени в подбудителство към откриване на огън срещу протестиращи по време на бунта, започнал на 25 януари и продължи до 11 февруари, когато Мубарак се оттегли от поста си. Близо 800 души загинаха по време на въстанието.
Прокурорите са започнали да разпитват Мубарак и синовете му във вторник, каза министърът на правосъдието Абдел Азиз ал-Гуинди. Той добави, че разпитите във връзка със незаконно придобито богатство все още не са започнали, тъй като с това ще се занимава отделът за незаконни печалби. Според агенция МЕНА Мубарак ще бъде разпитан и по обвинения в корупция. Държавната телевизия съобщи, че 82-годишният бивш държавен глава е отказал да приема храна или вода в момента, в който е получил новината, че ще бъде разпитван.
Той е бил придружен от бодигардовете си до ВИП крилото на болницата, която оттогава не приема други пациенти освен спешните случаи. Полицейски коли и линейки са обградили сградата, като наоколо се наблюдава и сериозно военно присъствие.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване