04/13/11 17:15
(http://www.klassa.bg/)

Спасителната програма на Фед е прекалено странна, за да е истина

Миналата седмица Федералният резерв смело публикува 894 PDF файла, съдържащи 29 346 страници, които подробно описват героичните му действия по време на финансовата криза.
Тези документи разкриха колко либерален може да е Фед, когато това е необходимо. Местните правителства в Белгия, японските риболовни кооперации, либийското правителство и много други неочаквани бенефициенти получиха финансова подкрепа от Фед. Фалиращите американски банки като Citigroup и Morgan Stanley (MS), разбира се, получиха всичко, което поискаха, и им бе позволено да обявят като допълнителни обезпечения всичко, върху което сложат ръка: рискови облигации, просрочен дълг и волатилни акции.
За наивните критици това е още едно доказателство, че Фед погрешно е сметнал, че исканията на шепа богаташи представляват нуждите на цялото общество.
Много говорители на Фед мъдро отказаха коментар. Многократно.
След като видя, че обществеността не е способна да разбере мъдростта му, Фед разумно избра да не публикува един друг, много по-дълъг документ. Тези 10 427 страници кодирани PDF файлове, които никой досега не е преглеждал, без съмнение ще покажат не само финансовата доблест, но и несравнимото финансово лидерство на Фед по време на криза.

Американската общественост

За съжаление, това няма да се случи.
„Решихме да не публикуваме повече подробности, защото, честно казано, американската общественост е прекалено глупава, за да ги разбере“, заяви говорител на Фед. Вместо това, за да предотврати друга отегчителна молба за свободен достъп до информация като тази, която доведе до първото смело разкритие, Фед предложи физически достъп до сградата си.
Екип от разследващи журналисти на „Блумбърг“, ръководени от Крам Намтип, получиха разрешение да прекарат един ден в проучване на това, което е останало от обезпеченията, събрани от Фед по време на кризата. Това, което следва, е кратко резюме на разкритията им. А именно:
Трезор в мазето на Фед, пълен с млади жени, които на развален английски и изпълнени с въодушевление, обясняват, че са били прехвърлени тук от италианското правителство.
Италия успя да избегне европейската криза със суверенния дълг по-успешно от останалите задлъжнели държави. И на какво се дължи това? Разбира се, на дръзкото решение на Фед да увеличи кредита, предоставен на италианското правителство, в замяна на социалните активи на италианския премиер.
„Фактът, че Фед разхлаби политиката си и вече не прави разлика между 16- и 18-годишните, показва, че той е схванал мащаба на кризата по това време, заяви Мъркъл Стюарт, доцент по финанси в Луизианския университет в Богалуза. И все пак, Фед може да е изчислил, че когато момичетата станат пълнолетни, стойността им може всъщност да се повиши с по-малък риск, поне извън Италия.“
Говорител на Фед отказа да коментира с изключение на вметката: „Казаха ни, че са на осемнайсет.“
Или следи от прахообразно вещество, произведено от огромната мексиканска международна компания за суровини Los Zetas.
Много мъдро от страна на Фед, че е проумял преди края на 2008 г., че последното, от което се нуждаят американските банки, е криза по южната граница. За да запази реда и да предотврати загуби в JPMorgan, Фед предприе действия за стимулиране търсенето на мексикански продукти. Трябва да поздравим Фед за това, че не е приел на доверие стойността на мексиканските корпоративни обезпечения.
„В пика на кризата председателят лично изпробва обезпеченията, заяви говорител от Фед. Спомням си, че късно една вечер той излезе от мъжката тоалетна, страшно ухилен и с широко отворени очи, възкликваше на всеки, който имаше желание да го чуе: „Леле! Тая захар е страшно хубава!“
И ... кутия ярко оцветени мъниста, на която пише: „Ако се намери, да се върне в Кот д'Ивоар“. „Нямам представа какво означава това“, заяви говорител на Фед.
Или откъс от нещо, което прилича на първата чернова на безвкусно стихотворение, написано на немски. Приблизителен превод: „Делът на твоите спестявания ме възбужда, / износът ти е вкусен като мед, / обезпеченията са ненужни, / ще моля кредит да ти дам.“

Стотици милиони за талибаните

В официално изявление Фед обясни, че четиристишието е било вдъхновено от неочакваната молба на немската банка Bayerische Landesbank за кредит от $500 млн. „Председателят е притеснен от това, че личните му дела се превръщат в обществено достояние, се посочва в изявлението. Въпреки това той смята, че това е едно от най-добрите му постижения. Имам предвид, че банка от една от най-платежоспособните държави е решила да вземе заем от нас, вместо от германското правителство. Можеха да помолят някой друг. Той просто е искал да покаже как се чувства.“
И ... набързо написани квитанции за краткосрочни заеми на стойност неколкостотин милиона долара за талибаните.
За неопитното око не е очевидно как една незаконна група в държава, лишена от финансови активи, е станала важна за американските интереси. Очевидно в изблик на ентусиазъм Фед е забелязал висококачествените талибански обезпечения и се е възползвал от шанса да сложи ръка върху тях.
„Много назадничаво е да се оспорва това трудно решение, заяви говорител на Фед. Важността на Осама бин Ладен за американското правителство толкова много надхвърля размера на заемите, които предоставихме в замяна на неговото залавяне, че напълно компенсира опасенията ни за акциите, обявени дори от Morgan Stanley, или съмненията ни за непълнолетните момичета – не че някога сме се съмнявали по отношение на тези момичета.“
Говорителят на Фед отказа коментар, когато му бяха показани документи, които подсказват, че Федералният резерв всъщност е клон на американското правителство и като такъв не разполага с правомощията да сключи компромисна сделка за предаването на Бин Ладен на това правителство.
Това, че Бин Ладен се е измъкнал и е изчезнал още в първата нощ от престоя си в подземията на Фед, според говорителя е било „непредвидимо“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване