04/14/11 15:03
(http://www.klassa.bg/)

Не е нужен долен праг за определяне на местните данъци

Ефектът от класацията „Местни условия за правене на бизнес“ 2011 г., изготвена от Института за пазарна икономика ( ИПИ), е такъв, че тези общини, които са на върха, ще се зарадват и ще добият увереност, че работят в правилната посока. Други ще бъдат изненадани, че заемат дадено място, а трети просто знаят, че не работят добре, и затова са на опашката. Това, което искаме да се случи в резултат на изследването ни, е тези, които искат да се подобри работата им, да знаят къде да търсят информация за успешните практики. Ако има общинска администрация, която не е сигурна за нещо, което замисля, примерно в сферата на електронното управление или в начина на изчисление на някои такси, да може много бързо да се ориентира къде са добрите примери. Като цяло общините в България се съревновават за създаването на добри условия за бизнес и въпреки че не могат сами да определят голяма част от данъците си, успяват да предложат добри условия за правене на бизнес. Общинските служби продължават да разчитат условно на трансферите от държавата, а събирането на местните данъци и такси е на втора позиция. Затова бихме искали нашето изследване да провокира диалог за финансовата свобода, която общините трябва да имат. Ние показваме, че те разполагат с много малка част от приходите си, за да ги харчат по свое усмотрение.

Принципът проба-грешка работи добре

Мнозина имаха опасения, че общините ще злоупотребят със свободата сами да определят местните данъци, но нашето изследване показва, че има такива, които не са се възползвали от правото си да вдигат местните данъци и такси, т.е. общинските власти осъзнават, че няма кой да плаща високи налози и е по-добре да има по-голяма събираемост на приходите. Виждаме примери с повишаването на местните данъци, които през първата година не са избрали най-оптималното за общината, но през следващата година ще коригират в посока нагоре или надолу ставката или размера на таксата. Понякога и обществената поносимост е много ниска и дори да има всички предпоставка за повишаване на местните данъци и такси, ще трябва да се търсят други начини за увеличаване на общинските приходи. От нашето изследване се разбира, че принципът на проба-грешка на много места работи добре. Според нас не трябва да има минимална граница за определяне на местните данъци. В крайна сметка, ако една община има много големи административни разходи за някакъв данък, който не успява да събере, или пък приходите не оправдават разходите, тя трябва да има свободата да определя. Разбира се, тя ще носи последствията от всяка своя политика.
При оценката на различните критерии в класацията на ИПИ потърсихме мнението както на бизнеса, така и на общинските администрации, така че и ползвателят, и предоставящият услугата са дали своята оценка. Ние не се намесваме, за да кажем, че нашите впечатления са други.

Кметовете да не чакат някой да ги спасява чрез централни трансфери

Чрез изследването искахме да провокираме разговори за данъчната политика на местно ниво. Всъщност логиката на Пакта за финансова стабилност на министър Дянков е отговорност, т.е. нямаш пари – не харчиш, трупаш дефицити и вземаш всякакви мерки. Това означава, че трябва да се приложи и на общинско ниво, за да имат балансиран бюджет. Това е логиката за стабилност и на местно ниво, защото иначе се насърчава лобизмът сред кметовете. Нагледали сме се на техните совалки до София, когато не им достигат пари за нещо. Виждаме и запориране на сметки и затова трябва местните власти сами да вземат мерки и да не чакат някой да ги спасява чрез централни трансфери. В много страни има примери - щом общината изпадне в несъстоятелност, някой от централното правителство, да кажем Министерството на финансите или от Сдружението на общините, назначава екип, който отива и поема работата на общината, докато се проведат нови избори. Това е един вид спасителен план, който закрепва нещата и всичко започва отново, а не трупане на хронични дефицити, помощи и плащания от страна на бюджета. Разбира се, има и бедни общини със застаряващо население, с недобра инфраструктура, но това е и следствие от недоброто управление и недостатъчната активност на хората в общината.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване