04/15/11 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Лукашенко като жертва на атентата в Минск

Росбалт

Разтревожени граждани пред метрото в Минск след взрива. Снимка: мн

Из Минск са плъзнали десетки версии кой всъщност стои зад терористичния акт в столичното метро. Една от друга по-правдоподобни - на пръв поглед. Ако обаче се концентрираме и спокойно обмислим нещата, тутакси става ясно, че повечето от тези версии нямат нищо общо с реалността.

На първо място, невъзможно е зад атентата да стои сегашната власт. Поне защото е твърде неизгодно за нея. Случилото се е удар върху реномето на беларуския режим - показва как, освен че е безсилен пред финансовите трудности, той дори не може да гарантира на своя народ сигурността, с която се гордееше толкова време. И тъкмо Лукашенко е основната политическа жертва на експлозията в метростанция “Октябърская”.

Освен това, през първите часове след трагедията беларуският президент наистина изглеждаше ужасно. Излъчван в пряк ефир, Бащицата се запъваше, говореше бавно и колебливо, а докато хокаше столичното кметство, едва не се разкрещя. По всичко личеше, че властта изобщо не е била готова за подобно нещо.

В края на краищата за Минск вече отпътуваха представители на тайни служби от Русия, Великобритания и Израел, за да подпомогнат в разследването беларуските си колеги. Щеше ли Лукашенко да кани чужденци, ако беше гузен?
Вторият заподозрян сред възможните организатори е опозицията. Можем обаче веднага да отхвърлим и тази версия.

Няма данни беларуските опозиционери да са вършили някога подобни грехове. А след събитията от 19 декември миналата година (в деня на последните президентски избори избухнаха сблъсъци между поддръжници на опозиционни кандидати и силите на реда - б. р.) просто е нямало кой да организира атентат - тайните служби зорко контролират всички политици, останали на свобода. И трябва ли да напомняме, че всяка стъпка на всички опоненти на режима в Минск предварително е известна на върхушката на КГБ?

Има версия, според която станалото е част от борбите между силовите структури в Беларус, които си преразпределят сферите на влияние. Наистина генералната прокуратура, КГБ и МВР в страната винаги са се мразели. Но да стигнат чак до терористична акция - едва ли.

Първо, както и в случая с опозицията, там всички се контролират взаимно. КГБ надзирава МВР, генералната прокуратура - КГБ и тъй нататък. Второ, атентатът може да има тежки последици за шефовете на всички силови структури: след експлозията в Минск на 3 юли 2008 г. в оставка бе пратен дори Виктор Шейман (оглавявал Съвета за сигурност - б. р.), близък приятел на Лукашенко. Освен това, главният силов началник в държавата днес е Виктор Лукашенко, син на държавния глава (помощник на президента по националната сигурност и член на Съвета за сигурност - б. р.).

Четвъртият заподозрян са западните тайни служби. Станалото в Минск наистина е добре дошло за европейските и американските власти: те могат да намекват до безкрай, че виновник за инцидента е беларуската власт, която гледа да отвлече вниманието на народа от реалните проблеми. Но и тук е невероятно трудно да повярваме, че с целия апарат на собствените си тайни служби Минск е могъл да изтърве някой чуждестранен агент. Беларуските власти впрочем клонят повече към тази версия, а не към версията за местната опозиция.

В Минск се говори и друго - че автор на експлозията може да е някой “психопат-единак”. Не става ясно обаче откъде се снабдяват психарите в Беларус с по 5 до 7 кила тротил. Точно толкова са били заредени под пейката на перона в “Октябърская”.

Накрая, в тази история все по-ясно се очертава следа, водеща към Кавказ. Терористите може да имат най-различни мотиви за отмъщение. Първо, макар да ухажваше отначало Грузия, днес Беларус изцяло е минала под политическия контрол на Русия. Второ, Митническият съюз, за разлика от Съюзната държава ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване