04/15/11 16:03
(http://www.klassa.bg/)

Отвлечен про-палестински италиански активист намерен мъртъв в ивицата Газа

Италиански про-палестински активист е бил намерен мъртъв в управляваната от "Хамас" ивица Газа няколко часа след след отвличането му.

36-годишният Виторио Аригони е задържан в четвъртък от радикална група, която е в конфликт с "Хамас" и е искала освобождаването на своя лидер.

Аригони пристига в ивицата Газа през август 2008 г. на лодка с хуманитарна мисия за доставка на продоволствия през израелската блокада на анклава. Той е живял там до сега, като поддръжник на кампанията за палестинските права и представител на Международното движение за солидарност.
Полицията съобщи, че той е бил открит обесен в къща в град Газа, след получаване на тайна информация. Двама души са били арестувани.
Италия осъди "варварското убийство", определяйки го като "акт на отвратително и безсмислено насилие".

Аригони е първият чужденец, отвлечен в Газа, откакто Би Би Си журналистът Алън Джонстън беше отвлечен през 2007 година.

Приятели на активиста се събраха пред болницата, от където тялото му е било взето в петък сутринта.

"Той дойде от края на света, напусна страната и семейството си и остави целия си живот, за да дойде тук, за да се прекъсне обсадата, и ние го убихме? Защо?," попита един от приятелите му.

Италиански дипломати са били в контакт с Израел във връзка с прехвърлянето на тялото му от ивицата Газа, вероятно в неделя, заяви израелски държавен служител пред Би Би Си.

По ‘BBC’
 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване