04/15/11 12:42
(http://www.klassa.bg/)

САЩ, Великобритания и Франция настояват Кадафи да се оттегли

В публикуваната днес остра съвместна декларация на коалиционните силите от двете страни на Атлантическия океан, подписана от Барак Обама, Дейвид Камерън и Никола Саркози, те твърдят, че ако продължат да позволяват на полковник Кадафи да остане на власт, това би било равнозначно на "предателство" пред либийския народ.

Опитите на дипломацията да убеди Кадафи да отстъпи изглежда са се провалили, така че въздушните удари нанасяни вече от три седмици ще продължат и в обозримо бъдеще.

Всъщност, сред дипломатическите спорове за продължителността и характера на военната намеса от страна на Западната коалиция, както и сред протестите на Великобритания и Франция, че съюзниците от НАТО не са доставили достатъчно военна техника, въздушните удари се оказват неспособни да спрат обстрела на Кадафи над цивилните граждани или да отслабят силите му така, че бунтовниците да вземат надмощие.

Вчера отново надвисна дим над Триполи след последните атаки, но бунтовниците настояват за още офанзивни действия, тъй като Кадафи остава непобеден и достатъчно уверен да марширува със силите си по улиците на столицата.

Представител на НАТО заяви, че още 10 самолета са били необходими за осигуряване ефективна подкрепа по въздуха, като междувременно се обсъждаше евентуалното въоръжаване на бунтовниците. Всъщност, президентът Обама отказа да изключи тази възможност, макар че другите съюзници не бяха склонни да я подкрепят.  

По 'Еuronews'
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване