04/17/11 16:38
(http://www.klassa.bg/)

Войната в Либия рискува да се проточи

Има риск войната в Либия да се проточи, каза френският министър на отбраната Жерар Лонге пред в.“Паризиен“ Той обаче смята, че още има възможност да се отстрани Муамар Кадафи, без да се стига до изпращане на сухопътни войски, предаде АФП.
Лонге отбелязва, че когато става дума за Кадафи и Либия, нещата не могат напълно да се предвидят. Министърът смята, че ще бъде трудно без сухопътна операция, като казва, че сега проблемът идва от това, че всички действия се водят от въздуха без информация от земята.
На въпроса има ли Париж финансови средства за конфликтите, в които се замеси (Либия, Кот д`Ивоар, Афганистан ), Лонге припомня, че бюджетът на Франция за 2011 г. за външни операции е 900 милиона евро, като от тях 50 милиона ще бъдат възстановени от ООН.
В събота либийските бунтовници и „Хюмън райтс уотч“ обвиниха войските на Кадафи, че използват в Мисурата забранените касетъчни бомби. От правозащитната организация са видели поне три такива бомби, избухнали в квартал на Мисурата на 14 април.
„Ню Йорк таймс“ подкрепи новината със снимка. Бомбите са произведени в Испания през 2007-а, година преди Мадрид да подпише международната конвенция за забраната на този вид оръжие. Режимът в Триполи отрича използването на този тип бомби. Либия не е подписала конвенцията, която влезе в сила през 2010 г.
Мисурата, единственият град в ръцете на бунтовниците в Източна Либия, е обект на интензивен обстрел с тежки оръдия от армията на Кадафи. Само в събота тя е изстреляла срещу обсадения град 100 ракети. Според „Индипендънт“ това е либийският Сталинград.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване