04/17/11 18:37
(http://www.klassa.bg/)

Зимният сезон завършва със 7% повече приходи

Приходите от зимния туристически сезон ще бъдат със 7 на сто повече спрямо миналата година, посочват от Българската туристическа камара. Днес икономическото министерство организира кръгла маса, на която ще се обсъждат резултатите от сезона. Те обаче са противоречиви, показва допитване на „Класа“ до туристическия бизнес. В един от най-големите ни курорти – Банско, признават, че приходите ще са по-малко от миналогодишните. По-успешен е бил сезонът за по-високо категорийните хотели, които свалиха цените. По-малките не можаха, защото иначе нямаше да покрият разходите си, обясняват от туристическа асоциация „Банско“. Почти 100% заетост са имали хотелските бази единствено на Нова година и втората половина на февруари, когато беше и Световната купа по ски.
От Българската асоциация по алтернативен туризъм казаха, че цените на някои хотели са достигнали тези на къщите за гости. Английските туристи са останали на нивата от миналата година, руските показват слаб ръст, а българските рязко са се увеличили особено през март.
Хотелиерите намалиха цените, а разходите се увеличиха и заради увеличаването на данъчната тежест за туризма почти средно с 20%, посочи Илияна Щерева от туристическа асоциация „Банско“. Туристическият данък, нарастването на осигурителната тежест, ръст на данък сгради и такса смет с около 3 пъти повлияха на приходите от зимния сезон, допълни тя. Посещенията на чужденци през зимните месеци са повече средно с 6%.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване