04/17/11 17:45
(http://www.klassa.bg/)

Полша дава 110 милиона евро за председателството си на ЕС

Бюджетът на Полша за председателството й на ЕС, което започва на 1 юли тази година, е около 110 милиона евро, съобщи „ИЮ Обзървър“. Парите ще бъдат използвани за заплатите на допълнителен персонал от 100 души, които ще бъдат изпратени в полското представителство в ЕС. Новата му сграда ще отвори вратите си в центъра на Брюксел на 23 май. Бюджетът ще покрива и таксите на консултантската дейност на икономическата организация Breugel.
За подпомагане на дейността си полската администрация е наела и базираната в САЩ пиар фирма Burson-Marsteller, а договорът е на стойност 1 милион евро. Сумата за услугите на пиар компанията ще бъдат платени от бюджета на ЕС. Тези пари идват от специален фонд, който е осигурен за Варшава, когато страната се е присъединила към съюза през 2004 г.
Клоновете на компанията в Брюксел и Варшава ще обучават полски сътрудници на прес отделите, ще разработят уебстраницата на председателството, ще извършват мониторинг на медиите, ще организират пътувания до Полша за обучение на чуждестранни журналисти, както и културни, и социални събития. Фирмата няма да се занимава с прополска медийна пропаганда. Burson-Marsteller е една от трите най-добри лобистки фирми в столицата на ЕС с годишен оборот от около 10 милиона евро.
Полските дипломати се притесняват от липсата си на опит в сферата на кризисния мениджмънт и от антиизточноевропейския снобизъм сред колегите им от по-старите страни членки. Полша има и проблем с имиджа, който датира от германофобията, евроскептицизма и русофобията на правителството на братята Качински през 2006 г- и 2007 г., коментира изданието.
„Репутацията на Полша е променена, мисля, че конструктивната политика на премиера Доналд Туск, неговите опити за създаване на позитивен диалог с Русия имаха ефект. На Полша се гледа с добро око не само в Брюксел, но и в Лондон, Париж и Берлин“, заяви Конрад Никлевич, говорител на Burson-Marsteller във Варшава.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване