04/17/11 18:34
(http://www.klassa.bg/)

Трудностите с визите може да насочат руските летовници на юг от България

България трябва да бъде по-гъвкава при провеждане на визовата си политика за привличане на туристи, каза Максим Альошин, генерален консул на Руската федерация във Варна. Според него страната ни е много привлекателно място за руските граждани с умерени доходи както и за пенсионерите. Част от хората обаче се отказват да идват у нас, защото трябва да се разкарват до някое от консулствата ни в Русия, а и издаването на виза за страната ни излиза между 35 и 90 евро на човек. През летния сезон руските туристи без визи могат да посетят южната ни съседка, каза още Альошин. Той добави, че преди няколко дни вече е подписано споразумение с Турция за отпадане на визите за руските граждани.
Проблемът с визите може да бъде решен, ако се увеличат нашите представителства в Русия, а работещите там по-бързо да издават необходимите документи, каза Златко Димитров, зам. областен управител на Бургас. Той обясни, че вече е водил преговори по темата със зам.-министъра по туризма Иво Маринов. Едно от предложенията е туроператорите да изпращат визите и документите да се издават по електронен път. Работи се и по вариант за частично премахване на визите за руските туристи, но тази тема се обсъжда основно с външно министерство, обясни Димитров.
Сериозни инвестиции планира руската страна в модернизацията на комплекс „Камчия”, където ще може да си почиват и да се лекуват по 15 хил. руски туристи на година. За проекта московската община ще отпусне 150 млн. евро. Освен Москва и Санкт Петербург има интерес да изгради подобен балнеологичен център във Варненска област, заяви Альошин. Той добави, че руската компания „Камаз” в момента води преговори със завода за камиони „Мадара” за съвместно производство на трактори у нас. Альошин заяви, че руският бизнес има пари и иска да ги влага в проекти, но нерешимостта на българската страна в някои моменти кара инвеститорите да се замислят дали да не вложат парите си другаде.
България трябва да увеличи и стокооборота, който минава през фериботната връзка Варна-Кавказ, поиска руската страна. От Русия вече са пуснали и втори ферибот по линията „Славинин”, който може да пренася до 3 хил. т стоки от хранителната и леката промишленост и да прави по шест курса на година.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване