04/17/11 16:38
(http://www.klassa.bg/)

Ядрената криза в Япония ще приключи до края на годината

Японският оператор, който поддържа авариралата АЕЦ “Фукушима 1”, TEPCO очаква ядрената криза да бъде овладяна до девет месеца, съобщи Би Би Си. Най-оптимистичните прогнози са изтичането на радиация да бъде намалено през следващите три месеца, а до половин година реакторите да бъдат охладени и да се контролира радиацията.
Основните цели са да бъдат предотвратени евентуални водородни експлозии в първи, втори и трети реактор, чрез използване на азот за охлаждане, както и изтичането на радиоактивна вода в океана. Това е трудна задача, като се има предвид, че нивата на радиацията в морето близо до втори реактор са се увеличили с 6500 пъти над допустимата норма. От ТЕРКО съобщиха, че робот ще изследва трети реактор.
След като говорител на компанията определи срока за справяне с ядрената катастрофа, бе съобщено, че ръководството на ТЕРКО планира да се оттегли. Председателят на управителния съвет Цунехиса Кацумата и президентът на компанията Масатака Симидзу обявиха, че поемат вина за трагедията и ще подадат оставки, съобщи агенция “Киодо”. Това може да се случи на първия съвет на акционерите, който е насрочен за края на месец юни.
Броят на жертвите на земетресението и последвалото го цунами надхвърли 14 000 души, а безследно изчезналите са около 15 000 души.
Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, която пристигна на кратко посещение в Япония, заяви, че САЩ ще направят всичко по силите си, за да помогнат на страната да се възстанови от кризата, предаде Еуропа прес. Японската икономика понесе огромни загуби. Предполага се, че те са 210 млрд. евро, без последиците от ядрения инцидент.
Клинтън се срещна с императора на Япония Акихито и императрица Митико, на които поднесе съболезнованията си за хилядите жертви. Американският топдипломат изненада всички, като наруши протокола – Клинтън целуна императрица Мичико по бузата и се здрависа с император Акихито, като не се поклони нито веднъж. Въпреки това, местните медии оцениха това събитие като изключително, тъй като императорът по правило се среща само с държавни ръководители.
Клинтън пристигна заедно с ръководителя на Търговската палата на САЩ Том Донахю. Двете страни се споразумяха японски и американски фирми да работят заедно за възстановяването на страната.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване