04/18/11 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Бойко лъжецът – статия втора

Едвин Сугарев

Българският премиер лъга дълго и много в хода на цялото развитие на сагата с АЕЦ “Белене”. Много ясно можем да фиксираме отправната точка на неговия ядрен ентусиазъм: това е първата му среща на четири очи с Владимир Путин в Гданск – на първи септември 2009 г. Срещнаха се и се разбраха – като едни мъже с черни пояси.

И изведнъж се разбра, че АЕЦ “Белене” ще се строи – и че въобще енергийните проекти на Русия в България ще се правят. Бойко Борисов, който бе поискал тяхното блокиране още преди да встъпи в длъжност, се оказа партньор на Първанов в политическия бридж, поддържник в правенето на неговия “голям шлем” (договорен между впрочем между българския и руския президент не другаде, а по тъмна доба в пиано бара на небезизвестния Мишо Бирата).

Оттогава оношенията между двамата ту се влошаваха – и Белене ставаше “висша форма на корупция”, “гьол” и “котка в чувал”, ту се подобряваха – и днешният гарант за големия шлем, вицепремиерът Симеон Дянков, биваше провождан да се извинява на Първанов. Междувременно два от проектите – нефтопровода “Бургас – Александропулис” и газопровода “Южен поток”, почти окапаха от само себе си. АЕЦ “Белене” се оказа сетният крепител на дружбата от векове за векове – което буквално истеризира публичното му обговаряне.

Новият фактор, който се появи на сцената, беше Валентин Златев, шеф на “Лукойл – България”, в качеството си на консултант на “Росатом” именно по тази сделка. Той стана причина за първия жълт картон, който Бойко Борисов вдигна на министър Трайков, осмелил се да заподозре корпоративни игри, свързани с главоломното покачване на цените на горивата. Премиерът драматично попита какво ще стане, ако “Нефтохим” излезе в планов ремонт – и обясни как бюджетът на държавата нямало да бъде изпълнен – като Симеон Дянков щял да изгуби два милиарда лева акцизи.

Публичното поставяне на бюджета на държавата в зависимост от лоялността на една чужда компания е прецедент, който би изхвърлил зад борда премиера на всяка що годе цивилизована страна. Да не говорим, че в защита на интересите на своя личен приятел Бойко Борисов излъга по най-безочливия възможен начин: ако нефтената рафинерия би прекратила работа – все едно за какъв срок – то доставчиците биха внесли петрол от някоя съседна страна, примерно от Гърция, където той е необяснимо по-евтин – и държавата пак би получила своя акциз.

Този прецедент само на пръв поглед няма нищо общо с “Белене”. В действителност той показва степента на обвързаност между двамата основни лобисти за този проект (всъщност Валентин Златев е живата връзка между Първанов и Бойко Борисов) – а също и основният метод за убеждение, който българският премиер прилага към подопечния му народ: апокалиптичната визия от типа на “какво би се случило, ако…”

Точно тази визия беше приложена в неговото интервю пред съботната “Панорама” в БНТ. Хватката с плашенето беше приложена по един наистина уникален начин: Бойко Борисов аргументира необходимостта да се строи АЕЦ “Белене” с… опасността руснаците да затворят АЕЦ “Козлодуй”!

Той обясни на зрителите на “Панорама” защо този проект е свързан с националната ни сигурност със следната презумпция: има, разбира се, и други източници на енергия, но… “Но всичко пак е свързано с руската страна. Казваме - вече “Белене” няма. 2017 година, пети реактор на АЕЦ “Козлодуй”: започват преговорите за неговото затваряне.”

При хипотезата “няма Белене” се оказва, че продължаването на проектния срок на двата работещи блока в АЕЦ “Козлодуй” е невъзможно, защото само компанията, която ги е строила, можела да разреши удължаването на техния срок на годност.

Това, разбира се, е поредната дебела лъжа. АЕЦ “Козлодуй” е българска собственост – и единствено българската Агенция за ядрено регулиране има думата по въпроса. ...

Публикувана на 04/18/11 21:45 http://e-vestnik.bg/11572/boyko-lazhetsat-statiya-vtora/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване