04/18/11 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Франция и Африка - реципрочната корупция

в. Ню Йорк таймс

Президентът Никола Саркози, който внезапно въвлече Франция във войните в Либия и Кот д’Ивоар, изглежда се връща към старите времена на френската политика в Африка, известна като Франсафрик, когато Париж и френската армия диктуваха политиката в бившите колонии и жънеха икономически облаги. Френските войски и хеликоптери изиграха ключова роля за приключване на драмата в Абиджан, като унищожиха тежките оръжия, обстрелваха президентския дворец на победения кандидат Лоран Гбагбо и направиха възможно арестуването му. Франция е и страната, която най-много настояваше за намеса в Либия в полза на опозицията срещу полковник Муамар Кадафи.

Саркози и външното министерство обаче отхвърлят предположенията за връщане към колониалното минало и подчертават, че и в двата случая Франция действа с мандат на Съвета за сигурност на ООН, който разреши употребата на сила в защита на цивилното население. Френски служители сочат също, че Либия е била колония на Италия, но не и на Франция, че френски войски не са арестували Гбагбо и че Париж със закъснение е разбрал колко дълбок е гневът на народа в бившия му протекторат Тунис.

Мотото на Саркози за Африка бе “нито намеса, нито безразличие”. Колониалната империя на Франция обхващаше по-голямата част от Северна и Западна Африка, от Алжир до Кот д’Ивоар. Колониите постепенно получиха независимост през 60-те години на миналия век, но Франция все още има войски, базирани в Африка, и тесни икономически, политически, езикови и лични връзки с бившите си колонии, които като цяло правят Франция по-значима в света.

Продължават обвиненията, че Франция взема страна, за да подкрепи нови президенти или да свали стари, за незаконни политически помощи и отплати, за паралелна, но отделна политика от страна на Елисейския дворец (президентството) и Ке д’Орсе (министерството на външните работи). Вестниците например писаха за приятелството на бившата съпруга на Саркози, Сесилия, с френската съпруга на противника на Гбагбо, Аласан Уатара, а Гбагбо заложи доста на антифренските настроения в усилията си да запази властта.

Френският вестник “Либерасион” писа за Кот д’Ивоар, че “макар и базирана на резолюцията на ООН и подкрепяна от страните в региона, тази френска мисия прилича на интервенциите от миналото и рискува да бъде възприета като такава от младите африканци”. 50 години след африканската независимост Франция “отново се озова на фронтовата линия в континент, комуто Никола Саркози обеща подновено приятелство, край на старите привилегии и военната намеса”.

Ашил Мбембе, камерунски историк и критик на френското участие в Кот д’Ивоар, каза, че Франция продължава да подкрепя африкански диктатори, като спомена лидерите на Габон, Камерун, Конго, Чад и Того. Той видя “приемственост в управлението на Франсафрик - тази система на реципрочна корупция, която от края на колониалната окупация свързва Франция с африканските й довереници”.

Албер Буржи, професор по право и брат на Робер Буржи, адвокат, който помагаше по въпросите, свързани с Африка, на Жак Ширак и неговите приемници, писа в “Монд”, че Кот д’Ивоар “преживява отново спомените, понякога ужасяващи, за безбройните изстъпления на френската политика в Африка от 1960 г. до днес”. Той припомня думите на Луи дьо Гиренго, бивш външен министър, който каза през 1978 г., че “Африка е единственият регион в света, където Франция може да се възприеме като велика сила, способна да промени хода на историята с 500 мъже”.

Други историци и анализатори обаче предполагат, че Саркози е бил искрен, когато каза, че неговата африканска политика ще акцентира върху партньорството, а не покровителственото отношение, и отбелязват, че той не споделя същите отношения с Африка като предшествениците си, най-вече Ширак и Валери Жискар д’Естен, който се прочу със скандала за африканските диаманти, за които се твърдеше, че са получени като подарък.

“Саркози не гледа носталгично към бившите колонии и аз смятам, че ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване