04/19/11 18:18
(http://www.klassa.bg/)

Близо 400 хотела са обявени за продажба у нас

Между 300 и 400 хотела се предлагат за продажба у нас сега в сайтовете на компании за недвижими имоти и различни портали в интернет, сочи нов доклад на консултантската компания GVA Sollers Solutions. Така се отчита сериозен ръст в обема на офертите за продажба. Повечето от тях са нови малки семейни хотели с база между 20 и 50 легла и категоризация от 2 или 3 звезди. Над 85% от тези обекти са построени по време на строителния бум преди 3-4 години със спекулативна цел. Разположението им е предимно в периферията на летните и зимните курорти, но през последните месеци са се появили и оферти за хотели от първа или втора линия. Около 7 на 10 от тези обекти се намират в южните части на Черноморието – Слънчев бряг, Св. Влас, Несебър, Китен, Равда и Лозенец. По Северното Черноморие делът на предлаганите постройки е двойно по-малък. Има и оферти за планинските курорти - Банско, Разлог и Пампорово. В доклада се посочва още, че има и значителен брой хотели, които не са обявени официално за продажба. Някои от тях са дори 5-звездни, действащи обекти, разположени не само в курортни центрове, но и в големи областни градове.
Освен малките семейни хотели на пазара се предлагат и по-големи обекти с база над 100 легла. Обикновено те са строени преди повече от 20 г. и са морално остарели. Необходима е допълнителна модернизация в тях, за да достигнат до европейското качество.
Броят на хотелите, продавани от частни съдия-изпълнители, също се е повишил и в момента се предлагат 19 такива обекта, най-вече по Черноморието. Най-евтините постройки са на цени от 400 хил. евро, като най-скъпите достигат до над 10 млн. евро в зависимост от големината, разположението, състоянието, категорията, договорите с туроператори и др. фактори. Сделките с хотели обаче са изключение. Причините са ниската инвестиционна активност, необоснованото определяне на пазарната цена на база разгърната застроена площ и др.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване