04/19/11 18:14
(http://www.klassa.bg/)

Кандидатстваме онлайн за пари от еврофондовете

От средата на тази година за финансиране от еврофондовете ще може да се кандидатства по електронен път и така да се отчита и изпълнението на проектите, обяви вчера министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. Той и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков участваха в конференцията „Конкурентоспособност на българската икономика – усвояване на европейските фондове“, организирана от Института за икономическа политика и фондация „Ханс Зайдел“. Сега проектите за еврофинансиране се подават лично и на хартия. Освен това информацията се предоставя и на електронен носител. По същия начин се отчита и тяхното изпълнение. Става въпрос за доразвиването на модул към системата за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС (ИСУН). Първото електронно кандидатстване в началото ще бъде приложено пилотно по една програма, каза Жулиета Хубенова, съветник на Трайчо Трайков по програмата "Конкурентоспособност". Искаме да се въведе не само електронно подаване на документи, но и целият оборот на документи да става по този начин. В момента получаваме на хартия информацията кой експерт е проверил проекта и какви препоръки е дал, уточни Хубенова. Според нея това утежнява работата на администрацията и тя трудно спазва сроковете за проверка, което пък бави усвояването на средствата.
25-30% от бенефициентите се отказват от европари, въпреки че техните проекти са одобрени. Основната причина за това е, че хората трудно намират пари за съфинансиране от банките.
Електронната обработка на документите трябва да се въведе възможно най-бързо. Трябва обаче и промяна на манталитета на администрацията, която да не гледа на бизнеса като на потенциален престъпник, коментира председателят на Съвета на директорите на "Елана холдинг" Камен Колчев.
До края на годината по седемте оперативни програми, финансирани от еврофондовете, ще бъдат изплатени общо 3 млрд. лв., което е 20% от всичките пари, предвидени за България до 2013 г. До момента са платени около 1,755 млрд. лв., или около 11,3% от цялата планираната сума, заяви Томислав Дончев. Според него на парите, идващи от Брюксел, не трябва да се гледа като на панацея, която може да реши проблемите на България и да покрие всички разходи. Те по-скоро само определят посоката и представляват стръв при реализирането на определени политики, добави Дончев. Той твърди, че потенциалът за опростяване на процедурата по еврофондовете е изчерпан и страната се нуждае от принципно нов процес. По думите му елемент от него е електронното кандидатстване и отчитане.
Трайчо Трайков съобщи, че по Оперативната програма „Конкурентоспособност" към края на миналия месец са платени 462 млн. лв., или около 20% от средствата, предвидени по програмата. Сключени са 959 договора за 940 млн. лв. До края на годината целият бюджет на програмата ще бъде отворен и 100 млн. евро от него ще се платят на бенефициентите, каза министърът на икономиката.
Той отхвърли обвиненията, че до нея не се допускат фирми от някои браншове, като текстилния и мебелния. Както е известно, те подадоха иск във Върховния съд срещу невъзможността да кандидатстват по мярката за технологично обновление на производството. Брюксел винаги ни е критикувал, че нямаме приоритети, и сега направихме точно това, коментира Трайков. Той очаква през втората половина на тази година да заработи и първият от специализираните фондове - за стартиращи компании, който се създава по линия на инициативата "Джереми". Тя осигурява допълнителна възможност за финансиране на малки и средни предприятия, като се предоставят средства за рисково финансиране и за гаранционни фондове, поясни Трайков. Целта, която сме си поставили като държава, е през 2020 г. да постигнем 60% от средната стойност на БВП за Европейския съюз, каза министърът на икономиката. Той съобщи, че през следващата седмица ще бъде представена втората част на стратегията за развитие на икономиката на страната. Документът беше обявен през миналата година, малко преди президентът да направи кръгла маса, на която да я преразкаже със свои думи, допълни Трайков. Според него във втората част анализът ще е по-детайлен по отношение на различните сектори на икономиката и географското им разположение в страната.
За следващия програмен период 2014-2020 г. се предвижда създаването на единна агенция за развитие, която да обединява всички управляващи органи по оперативните програми. В същото време в шестте региона за планиране ще бъдат разположени междинните звена, които ще разпределят средствата за съответния район. Така ще се подобри координацията и няма да се стига до конкуренция между малки и големи общини, обясни зам.-министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.
Посланикът на Германия Матиас Хьопфнер отбеляза постиженията на правителството в усвояването на еврофондовете. По думите му напредък има в инфраструктурата и особено в пътното строителство. Сред предизвикателствата дипломатът открои ускоряването на усвояването на еврофондовете, административната реформа, повече прозрачност в публичните търгове, сигурност на съдебната система.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване