04/19/11 17:56
(http://www.klassa.bg/)

На 5-о място сме в ЕС по продажба на нови коли

България е на пето място в Европейския съюз по продажба на нови автомобили през март спрямо същия месец на 2010 г., сочат данни на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA). През третия месец на годината в страната са реализирани 1621 нови коли, или с 29,7 на сто повече отпреди година. На първо място в класирането е Латвия със 161,4 на сто повече сделки, следвана от Литва (118,8%) и Естония (86,9%). В първата петица влиза още Финландия със 38% ръст на продажбите. Търсенето на нови возила се е повишило още в Холандия (26,8%), Германия с 11%, във Франция 6,1% и други. Най-голямо понижение пък са регистрирали продажбите на нови автомобили в Гърция - там те са намалели с 55,2 на сто през март, следвана от Испания със спад от 29%. Италия заема трето място сред страните с намалели продажби, като през март техния брой е с 28% по-малък спрямо година по-рано.
Общо в Европа през март са продадени 1,6 млн. автомобила, като те намаляват с близо 5 на сто спрямо същия месец на 2010 г., става ясно от данните на асоциацията. Водещи спада са били продажбите на Fiat, Ford и Renault. През изминалия месец най-голямо понижение са отбелязали продажбите на Fiat, които са намалели с 20% на годишна база. Следват тези на Ford с 16% и на Renault с 14%. Най-големият германски и европейски производител на автомобили Volkswagen се е облагодетелствал от стабилното търсене в Германия. Групата е отбелязала 4% увеличение на продажбите си в Европа през изминалия месец до 346 817 автомобила. Пазарният дял на компанията от европейските продажби се е повишил до 21,6% в сравнение с 19,8% година по-рано. До голяма степен понижението в продажбите на нови автомобили се предопределя от края на програмите за стимулиране на покупки на нови автомобили в много европейски страни.
Нарастващата дългова криза на Стария континент и бюджетните ограничения, предприети от редица затруднени държави, като Португалия и Гърция, са основна причина за това. Повишението на лихвите пък е друг фактор, който се очаква да натежи върху продажбите на нови возила.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване