04/20/11 18:51
(http://www.klassa.bg/)

Правителството обеща мерки за стимулиране директния внос на горива

Правителството ще търси решение за стимулиране на директния внос на горива в страната, съобщи вчера Боряна Пенчева, заместник-министър на финансите. След среща с превозвачите по настояване на премиера Бойко Борисов тя представи поредните мерки на правителството за намаляване цените на горивата и стимулиране на конкуренцията на пазара. Въпрос на техническо решение е как точно ще става облекчаването на директния внос, но със сигурност това ще бъде след заплащане на дължимия акциз и горивото ще може да бъде ползвано само от вносителите за собствени потребности, посочи Пенчева.
Новите идеи на правителството предстои да бъдат съгласувани с Брюксел. Според превозвачите ефектите от предложените мерки ще се усетят до месец-два, а цената на горивото е възможно да спадне с 0,20 стотинки. Те обявиха, че няма да излизат на протест на 28 април.
Финансовото министерство ще предложи в закона за митниците да се регламентира безмитен внос на гориво до 550 л. Така ще се увеличи ползването на бензина и дизела в страната, смята Пенчева. Друга мярка на правителството за подпомагане пазара на горивата предвижда да се възстановява ДДС за турските превозвачи. Страната ще поиска от Турция същите мерки за българските транспортни фирми, каза зам. финансовият министър.
Освен това таксите за камиони и автобуси от трети страни за преминаване през страната ще зависят вече от големината на транспортните средства и екологичната им категория. Правителството не може да регулира пазар, който силно се влияе от международните цени, а тенденцията е петролът да продължи своя ръст. Въпреки това търсим адекватни решения за гражданите и бизнеса, коментира Боряна Пенчева.
Председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) Миролюб Столарски обеща превозвачите да плащат ДДС и акциза преди вноса, а купените от други страни горива да се ползват само в бензиностанциите на превозвачите за собствени нужди.
Мерките на правителството ще повишат потреблението на дизел с 300-400 000 т, а това от своя страна ще намали разходите за единица гориво на колонките по бензиностанциите, каза Койчо Русев, председател на Националната транспортна камара. Той очаква освен това от засилените мерки при вноса на горива в държавната хазна да влязат допълнително 180-200 млн. лв. Според Русев директният внос ще принуди големите играчи на пазара у нас, като„Лукойл“, OMW, Shell, да стабилизират цените си.

На бензиностанциите ще продават чист биодизел

Превозвачите и правителството се разбраха, че на бензиностанциите ще се продават чист дизел и и чисто биогориво. Миролюб Столарски обяви, че ако това се случи, 70% от превозвачите на българския пазар са готови да зареждат с биогориво. Цената ще е 2-2.10 лв на литър. Зареждане на биогоривото е възможно за всички превозни средства, произведени 2004 г. С тази мярка до края на годината България ще мине 10% дял на биокомпонента на горивата в автомобилния транспорт, изискван от ЕК до 2020 г.. Само това ще намали цената по бензиностанциите с над 0,6 ст., каза Столарски. Народното събрание междувременно удължи заседанието си вчера и гласува в Закона за ВЕИ отсрочка за задължителното вкарване на биокомпонент в дизела и бензина. Според приетия текст дизелът трябва да съдържа 5% биодизел от 1 януари 2012 г. Влагането на биоетанол в бензина пък се отлага за юни 2012 г.

Ефектите от отсрочката са спорни

Мярката за директна продажба на биодизел на бензиностанциите няма да доведе до намаляване цената на горивото, ефектът ще бъде единствено в увеличаване на приходите в хазната, коментира за „Класа“ Димитър Минчев от Националната асоциация по биогорива. Мярката няма да доведе и до увеличаване на ползването му от хората. Търсене на пазара ще има единствено ако се премахне акцизът върху биодизела, посочи той. Смесването оскъпява горивото само с половин стотинка, докато премахването на акциза ще понижи много повече цената, каза Минчев. Министърът на икономиката Трайчо Трайков неотдавна заяви също, че ефектът от подобна мярка е спорен. „Надяваме се гражданите да проявят търпение“, посочи Боряна Пенчева. Ще засилим контрола за продажбата гориво на ведомствените бензиностанции, което в момента не се отчита“, допълни тя.
На 23 април изтича и наложеният мораториум от месец за цените на горивата. На въпрос на „Класа“ премиерът Бойко Борисов не каза еднозначно дали той ще бъде подновен. Това е в компетенциите на икономическия министър Трайчо Трайков, обясни той. Само преди месец обаче самият Трайков не беше допуснат до преговорите с „Лукойл“ по искане на компанията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване