04/20/11 18:53
(http://www.klassa.bg/)

"Росатом" не е съгласна на нова отсрочка за АЕЦ "Белене"

Руската корпорация „Росатом“ не е съгласна на нова отсрочка по строителството на АЕЦ „Белене“ и ако не се подпише окончателен договор до 1 юли, Русия ще предяви иск за неустойки за 980 млн. евро. Това твърди руският в. „Комерсант“, който добавя, че в момента корпорацията се ръководи от подписаното в началото на април споразумение 12. Според него до 1 юли трябва да има подписан EPC договор (контракт за изпълнение, доставка и строеж). След тази дата „Атомстройекспорт“ /изпълнител на проекта/ няма да има юридическо основание да продължава работата си по АЕЦ „Белене“ и това ще се тълкува като отказ на България от проекта, обясняват от изданието. Подобен отказ ще даде основания на руската страна да поиска неустойки за проекта.
Финансовият анализ на проекта за втора атомна се изготвя в момента от британската банка HSBC, с която в понеделник бе сключен договор за консултантски услуги. Той е за 18 месеца.
Затова според изданието от София се надяват „Росатом“ да прояви разбиране и да подпише ново удължаване за срока на сключване на EPC договор.
Иск за неустойки бе готова да заведе руската страна още в началото на април, когато изтече последното споразумение 11. „Комерсант“ цитира изказването на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, че се очаква към 1 юли HSBC да направи финансов анализ на проекта. Според министъра обаче банката вероятно няма да може да осъществи в срок пълно проучване на толкова мащабен проект.
Няма да пресирам решението за АЕЦ "Белене", защото става въпрос за милиарди, заяви вчера министър-председателят Бойко Борисов. Той добави, че договорът за строеж на АЕЦ „Белене“, обявен като „голям шлем“ от президента Георги Първанов, е подписан през 2006 г. Тогавашните управляващи са дали 12 месеца срок да си доуредят всичко след "пиано бара", да изтрезнеят и да подпишат най-накрая нещо през 2007 г., коментира Борисов.
През този срок е трябвало да си уредят въпросите за ескалация, индексация, сигурност и други и първи реактор да е пред пуск. Сега е 2011 година и ме притискат да започна всичко отначало, но няма да стане, категоричен бе Борисов. „Всички, които се изказват по темата, е трябвало да го правят през 2006-2007 г. След като не са се изказвали тогава, сега да си мълчат и да ни оставят да си свършим работата“, отсече премиерът.
След като експертите кажат дали цената на АЕЦ „Белене“ е изгодна или не, данните ще бъдат представени пред парламента и там ще решат за строежа на централата, твърди още Борисов.
Той бе категоричен, че президентът Първанов, ръководейки тройната коалиция, е могъл да приключи въпроса с проекта.
Бургас и регионът се бунтуваха срещу петролопровода до Александруполис и го спряхме. Но там неустойките са по-малки и ние го правим много интелигентно, никой не може да го отрече, продължи Борисов.
От „Комерсант“ пък добавят, че друг проблем пред „Атомстройекспорт“, свързан с АЕЦ „Белене“, е вероятността заради изисквания на ЕК да се наложи отново да се препроектират защитите на двата реактора. Преговорите по проекта между НЕК и "Атомстройекспорт" ще продължат на 26 април, заяви пред БНТ вицепрезидентът на руската компания Генадий Тепкян. Той добави, че инвеститорът ще реши дали вложението в проекта е добро или не.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване