04/20/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Социалните мрежи като машина за пари

Би Би Си

Илюстрация: Гади Шами, блог

Сега, когато социалните мрежи са голям бизнес, какво могат да направят компаниите, за да превърнат безплатните услуги в реални пари?

През последния месец американските потребители на Facebook се радват на избрана колекция от кино хитове на Warner Bros, които могат да бъдат гледани на сайта срещу кредит около 4 долара. Facebook прибира 30% от всеки изразходван кредит, до голяма степен подобно на Apple и нейния онлайн магазин за приложения. Има над 400 приложения и игри, с които 500-те милиона потребители на сайта могат да се отдадат на харчене на пари.

Лесно е да се разбере как могат да се трупат печалби - според оценка, направена миналия месец, стойността на Facebook е около 50 милиарда долара - повече отколкото на Warner Bros и почти два пъти колкото компютърния гигант Dell.
Рекламите са душата на повечето истории за успех в интернет. В някои отношения обаче социалните мрежи са проектирани само и единствено като машини за правене на пари.

“Тъй като вие създавате съдържанието и то безплатно, единственото, което тези социални мрежи трябва да направят, е да сложат рекламите до (съдържанието)”, казва Пол Лий от Deloitte Research. “Няма разходи, които един вестник, да кажем, ще трябва направи, за да плати на журналистите да напишат съдържанието и след това рекламите да бъдат поднесени до него”.

От решаващо значение обаче е, че парите се генерират от кликвания и разглеждания. Опитът показва, че ако потребителите не получат преживяването, което искат, те просто се махат.

“Този модел започна със (социалната мрежа) (Friendster)”, обяснява Джефри Ман от компанията за технологични изследвания Gartner. “(Този сайт) повече или по-малко бе заменен от MySpace, който пък повече или по-малко бе заменен от Facebook. Въпросът е дали Facebook ще остане на върха? Досега изглежда успява”. И отварянето към реалния свят е една от мерките, чрез които Facebook се опитва да гарантира своето дълголетие.

Социално увеселително влакче

Британският увеселителен парк Alton Towers организира събитие, на което човек може да присъства, само ако уведоми Facebook, че е пристигнал, като е използвал услугата на сайта за геолокация Places.

Обещанието за свързване на хората с продукти прави социалните мрежи привлекателни за рекламодателите и Facebook предоставя терен за “магазин”. Потребителите се регистрират през своите мобилни телефони и в замяна получават специални предложения. Това е подобно на Foursquare - друга мрежа, която неотдавна влезе в партньорство с American Express.

В много отношения тази концепция чисто и просто е продължение на идеята за целенасочена реклама, която винаги е съществувала във виртуалното пространство. И това, което човек казва в своя профил, дава на рекламодателите цел, към която да се стремят. Преди обаче всички да започнат да се регистрират, нека отбележим, че има някои съмнения как точно работят тези трансакции.

“Можете да се прицелите в мен като 38-годишен жител на Уондзуърт, който харесва футбола, или можете да се прицелите във всички мъже във Великобритания, които харесват футбола”, обяснява Стивън Хейнс, управляващ директор в британския филиал на Facebook. “Вашата реклама може да бъде насочена към много широк или много тесен кръг хора”.

За хората, които не са добре запознати със социалните мрежи, това може да звучи малко плашещо. “Мога да го разбера до известна степен”, казва Хейнс. “Аз мисля обаче, че ако предоставяме на потребителите уместна реклама, която е насочена точно към тях, те всъщност я посрещат по-благосклонно в сравнение с традиционното натрапване на реклама”.

Ако влизането в публичен социален договор с даден продукт обаче ви идва твърде много, то има начин да се справите с този проблем. В случай че промените настройките си за свързване с Facebook, можете да запазите своите предпочитания и препоръки за самите ...

Публикувана на 04/20/11 21:40 http://e-vestnik.bg/11585/sotsialnite-mrezhi-kato-mashina-za-pari/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване