04/20/11 17:07
(http://www.klassa.bg/)

Формула 1 не е клуб, за да се продава

Медийната корпорация на Рупърт Мърдок News Corp готви мегаоферта за закупуването на Формула 1. Подобна сделка, ако стане факт, ще е първият случай в историята, когато една компания ще купи цял един спорт. И то не какъв да е, а едно от най-комерсиалните спортни зрелища на планетата, което генерира чиста печалба за 2010 година от порядъка на 1,1 милиарда евро.
Според данните на IFM Sports Marketing Surveys изминалият сезон е рекорден и F1 е гледана от над 1,88 млрд. души, което е ръст със 17,2% спрямо 2009-а, когато пред телевизионния екран са били 1,64 млрд души. Навярно именно тези параметри са съблазнили всемогъщия Мърдок, който вижда с два хода напред тънкостите на глобалния бизнес. За мащабната си цел австралиецът дори привлече като свой партньор най-богатия човек в света, мексиканеца Карлос Слим. Именно на богатството на 71-годишния милиардер от ливански произход, притежаващ 74 млрд. долара, той ще разчита да придобие желаната си цел.
Големият проблем е как Мърдок ще склони босовете на Формула 1 да му продадат един толкова печеливш спорт. Защото това не е като да закупиш спортен клуб, телевизионен канал, вестник, интернет издание или маркетингова агенция.
И това повече от категорично му го каза изпълнителният директор на F1 Бърни Екълстоун. Промоуторът на състезанията заяви, че Формула 1 не се продава и показа, че поне засега не важи максимата на медийния магнат, че всичко се купува с пари, а това, което не може – с много пари.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване