04/21/11 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Братислава като микрокосмос на обединена Европа

ДПА

Братислава е единствената столица, която граничи с две независими държави. Снимка: травъл

С уникалното си местоположение на брега на Дунав, до Австрия и Унгария, Братислава е единствената национална столица, която граничи с две независими държави. Словашката столица е и “микрокосмос”, илюстриращ как неотменното право на свободно движение на хора в Европейския съюз бавно и сигурно променя лицето на континента.

“Словаците ще бъдат мнозинство тук след 20 години”, прогнозира Ева Аубрехтова, учителка по френски в училище в Братислава, която сега живее от другата страна на границата, в австрийското село Китзее. Близо 100 словашки семейства са сред 2000-те жители на Китзее. Словашките деца са почти една трета в детските градини. Очаква се те бързо да стигнат 50 процента, тъй като повечето нови словашки жители са семейства с малки деца, а мнозинството от австрийците в Китзее са застаряващи пенсионери.

“Преди падането на Берлинската стена Волфщал беше село на края на света. Сега отново се разраства и населението е по-младо”, заяви Герхард Шьодингер, кмет на съседното село Волфщал, с два пъти по-малко население от Китзее. За разлика от местното застаряващо население, почти всички новодошли от Словакия имат университетско образование, отбелязва Шьодингер.

Според него те не трябва да бъдат смятани за новобогаташи, а по-скоро за модерни, добре образовани хора, които искат да живеят извън големия град.
Не е изненада, че почти всички работят в процъфтяваща Братислава, която според последните данни на Евростат изпреварва Виена по производителност на човек от населението и покупателна способност.

Това ново благосъстояние, съчетано с много по-ниските цени на недвижими имоти, в сравнение с Братислава, превърнаха съседна Австрия в атрактивна възможност за мнозина словаци. Близката унгарска община Райка също е на път да стане квартал на Братислава.

Фактът, че словашката столица сега се разширява към Унгария и към две австрийски федерални провинции, се дължи преди всичко на местоположението, а не големината й - тя има население от 430 000 души. Австрийските села Китзее, Пама, Еделщал им Бургенланд, Берг, Волфщал и градчето Хайнбург в провинция Долна Австрия почти обграждат Братислава. А до Райка много по-лесно се стига по магистралата, отколкото до някои покрайнини на града.

След рухването на Желязната завеса много словашки родители изпратиха децата си в австрийски училища, за да научат бързо немски. Но с присъединяването към ЕС през 2004 г. и бума на имоти в Братислава, все повече семейства решават да живеят постоянно от другата страна на границата. Онези, които са решили да не се местят в Австрия, пазаруват там заради ниските цени и по-доброто качество на стоките.

Движението през границата се улеснява и от качествените автобуси от обществения транспорт, които пътуват от Хайнбург и села като Волфщал до центъра на Братислава. От тези населени места в Австрия се стига по-бързо до Братислава, отколкото от Девинска Нова Вес, където има завод на Фолксваген. Райка неотдавна бе свързана с Братислава с градска автобусна линия. Така на хората няма да им трябва автомобил, за да ходят на работа в Братислава.

Трудно е да си представим в слънчевите уикенди, когато е пълно с колоездачи, пешеходци и скейтъри, че в разгара на Студената война това кътче на Европа е било отделено с военни и непроходима ограда от бодлива тел. С толкова много словаци, които в момента се преместват да живеят в Австрия, повечето училища в селцата в района трябва да се разширят, за да поемат притока на нови ученици. Тъй като родителите им имат университетско образование, стандартите се повишават, след като бъдат преодолени първоначалните езикови проблеми.

Не всеки обаче е доволен от отварянето на границите и от пристигащите нови семейства. “Никой от нас не е подготвен за това и след отварянето на границите престъпността се увеличи”, заяви австрийският ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване