04/22/11 16:44
(http://e-vestnik.bg/)

Папата говори за страданието в токшоу на Разпети петък

Папа Бенедикт в предаването. Снимка: от тв екрана

Главата на Римокатолическата църква Бенедикт Шестнайсети отбеляза Разпети петък, като сподели вижданията си за страданието, причинено от войните, от болестите и от природните стихии, в телевизионно интервю за телевизия РАИ. Интервюто, наподобяващо формата на токшоу, беше предварително записано и беше с продължителност час и половина. Към папата бяха отправени над 2000 въпроса, но в крайна сметка от тях бяха подбрани малка част.

Сред тях седем въпроса бяха на хора от различни страни, измежду които японско-италианско момиченце, преживяло катастрофалното земетресение и цунамито от 11 март, мюсюлманка от Кот д’Ивоар, християнски студенти от Багдад и др. Всички тези седем чужденци, задали въпроси на папата, бяха предварително заснети в техните родини в условията, в които живеят.

Самите отговори на папата бяха филмирани преди седмица в библиотеката на Папския дворец във Ватикана. Освен това Бенедикт Шестнайсети отговори на няколко въпроса на теолози и на богомолци от Рим. В интервюто главата на Римокатолическата църква реши да засегне и деликатната тема за евтаназията, пораждаща дебат в западните страни и по-специално в Италия. Той обаче не засегна темата за педофилските скандали, разтърсващи църквата.

Първият въпрос към Бенедикт Шестнайсети беше на японско-италианското момиченце Елена. “Защо Япония страда толкова много?”, попита 7-годишното японче, чиито родители са японка и италианец. “Скъпа Елена, и аз си задавам същия въпрос. Питам се защо трябва да страдате толкова много, когато други живеят толкова добре и така лесно?”, отвърна папата.

“На някои въпроси нямаме отговори, но ние знаем, че Исус е страдал като вас, че и той, като вас е бил невинен, и че истинският Бог, който се е проявил в Исус, е сега с вас. Това ми се струва сега много важно, въпреки че то не намалява тъгата от вашите страдания. Но знайте, че Бог е редом с вас и вие можете да сте сигурни, че това ще ви помогне”, допълни папата.

Малката Елена разказа в предварително филмираната програма за ужаса, който е преживяла по време на труса и как нейни връстници са загинали. “Много се изплаших, защото къщата, в която се чувствах сигурна, се разтърси и то страшно много, а много деца на моите години умряха. Вече не мога да си играя в парка. Питам Ви защо трябва да ме е страх толкова много? Защо децата трябва да са толкова тъжни? Питам те теб, ти, който говориш с Бог, и те моля да ми обясниш”, каза япончето.

В отговор на този въпрос папата отвърна: “Бъдете сигурни, че един ден ще разберете, че това страдание не е било лишено от смисъл, не е било напразно, а че зад него е имало един добър замисъл, един замисъл на любовта”. Главата на Римокатолическата църква призова всички страни, замесени в политическата криза в Кот д’Ивоар, да се откажат от насилието.

Този призив беше отправен в отговор на въпроса на мюсюлманката Бинту от размирната африканска страна. Тя разказа на папата, че преди в страната мюсюлманите и християните са живеели в хармония. “Всичко това се промени. Кризата, която преживяваме заради политиката, пося разделение. Колко невинни хора изгубиха живота си! Колко бежанци предизвика тя, колко  майки и деца останаха травматизирани”, каза африканката на папата.

В отговор на това изявление Бенедикт Шестнайсети подчерта, че различните страни в кризата в Кот д’Ивоар няма да успеят да обединят народа си по пътя на насилието. В отговор на въпроса на християнските студенти от Багдад папата прикани институциите и компетентните органи в Ирак да направят нещо, за да помогнат на местната християнска общност, заплашвана от ислямисти и подтиквана към емиграция.

Християнската общност в Ирак наброяваше между 800 хил. и 1,2 млн. души. Днес заради заплахите и атентатите срещу християнски храмове в ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване