04/25/11 17:44
(http://www.klassa.bg/)

"Ал Кайда" готвела ядрен удар, ако Бин Ладен бъде убит

Терористите от „Ал Кайда“ са заплашили да отприщят „адска ядрена буря“ срещу Запада, ако Осама бин Ладен бъде заловен или убит. Това сочат документи на Уикилийкс, съобщи „Дейли телеграф“. Изданието, заедно с „Ню Йорк таймс“, „Вашингтон пост“, „Маклачи нюзпейпър“, „Шпигел“ и „Ел Паис“, е от медиите, които на основа на документите, предоставени от Уикилийкс, публикуваха информации за задържаните в Гуантанамо, както и за често нескопосаните действия на разузнаването при Буш след атентатите от 11 септември 2011 г. Според документите „Ал Кайда“ е подготвяла и атентат на лондонското летище „Хийтроу“. Мозъкът зад атаките от 11 септември 2001 г. Халид Шейх Мохамед е успял през 2002 г. да създаде две звена, които да участват в бъдещия атентат. Той е предвиждал отвличане на самолет и разбиването му на един от терминалите на лондонското летище.
Документите осветляват както стъпките на „Ал Кайда“ след атаките срещу Световния търговски център в Ню Йорк и Пентагона, така и борбата на президента Барак Обама да закрие затворническия лагер. Става дума за повече от 700 класифицирани военни документа. Те предоставят нови и детайлни сведения за задържаните в затвора в Гуантанамо в Куба и хвърлят светлина и върху доказателствата срещу 172-мата мъже, който все още се намират там. В затвора са лежали и 150 напълно невинни хора, отбелязва „Дейли телеграф“.
Служители на военното разузнаване са оценявали писмено между февруари 2002 г. и януари 2009 г. задържаните, показвайки напрежението между пленниците и властите в затвора.
Документите щателно описват съдържанието на джобовете на задържаните – автобусен билет до Кабул, фалшив паспорт и студентска книжка, касова бележка от ресторант, дори стихотворение. Описани са броят на разпитите, сблъсъците между затворниците и охранителите, коментарите на задържаните един за друг.
В документите се твърди, че по-голямата част от 172-мата останали в Гуантанамо затворници представляват „голяма заплаха“ за САЩ и съюзниците им, ако бъдат освободени без адекватна рехабилитация и наблюдение. Но информацията показва още, че също такъв брой задържани – една трета от всичките 600 души, които бяха прехвърлени в своите страни, са представлявали „голям риск“ за САЩ.
Според „Ню Йорк таймс“ в документите не се посочва употребата на насилие при извършване на разпитите – като лишаване от сън, оковаване с белезници в стресови позиции и продължително излагане на студ. Споменават се обаче няколко затворници, които са си измислили истории, че са били жертви на насилие.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване