04/25/11 17:48
(http://www.klassa.bg/)

Бизнесът иска 9% ДДС и за допълнителните услуги в туризма

Всички допълнителните услуги в туризма да се облагат с 9% ДДС вместо с 20%, искат от туристическия бранш, съобщи за „Класа“ Цветан Тончев, председател на Българската туристическа камара. От началото на април беше уеднаквена ставката за организирани и индивидуални туристи на 9 на сто. Преди това индивидуалните посетители плащаха 20% ДДС, а организираните - 7% ДДС. От браншовата организация поискаха пълно изравняване на данъчната ставка за всички съпътстващи услуги.
Сега в ресторантите, в културните обекти, при ски пакетите ДДС остава 20 на сто, а това рефлектира най-много върху българите, които ги заплащат отделно от пакета. Недялка Сандалска, изпълнителен директор на концесионера на съоръженията в Боровец - „Бороспорт“, обясни, че не е логично съпътстващите услуги, като лифт картите например, да се облагат с по-висока от общата ставка. Това стана още при обсъждането на новите данъчни промени сред бранша.
Около 50 хотелиери в Самоковско планират да се откажат от категоризацията си заради новия местен данък, каза Тончев. Въпросът е, че не се отчита реална заетост, а данъкът се плаща задължително за 30% годишна заетост на леглата. Проблем е също, че всяка община решава с какъв данък да облага бизнеса и се получават парадоксални разлики. Докато в Несебър е 20 стотинки за всички категории хотели, в Стара Загора налогът е между 1,20 и 2 лева. Това е сериозен проблем най-вече за сезонните хотели и къщите за гости.
Хотелите в София също се оплакват от високия данък, който е от 60 стотинки за обектите една звезда до 3 лева за петзвездните хотели. Тризвезден хотел в столицата от 11 000 лева годишно туристическа такса на база брой нощувки през 2010 г. тази година ще трябва да плати 43 000 лева туристически данък. Масово общините са увеличили данъка, което няма да доведе до по-високи приходи, а до увеличаване на сивия сектор, категорични са от бранша. Досега от таксата се събираха около 16 млн. лева и влизаха в държавния бюджет.
Бизнесът се обяви и срещу драстичното увеличение на данък сгради заради вдигнатата в пъти данъчна оценка. Така, ако същият тризвезден хотел в София миналата година е плащал 5800 лева данък при стойност на обекта близо 3 млн. лева, тази ще трябва да плати 45 500 лева при стойност над 24 млн. лева, което е разлика от осем пъти. Увеличената данъчна тежест в туризма може да повлияе и на качеството на туристическите услуги през предстоящия сезон, прогнозират от бранша.
Предложенията на бизнеса са да се диференцира максималният размер на туристическия данък за различните категории хотели. За целогодишните той да е за 15% заетост на стаите, а не на брой легла, защото сега поне 30 на сто от хората вземат сами двойна стая в хотелите. За семейните хотели данъкът да е на база 10% заетост и 5% за хотели една и две звезди, къмпинги и др. От туристическия бранш искат и реална оценка на пазарната стойност на обектите. С подобни промени събираемостта може да се увеличи средно с 20 на сто.


Очакват 10% повече летовници и приходи от сезона

До 10% повече туристи ще има през лятото, показа допитване на „Класа“ сред организации в бранша. Със същия процент се очаква да се увеличат и приходите от посещения у нас, достигайки 3 млрд. евро. Най-голям обаче тази година ще бъде интересът към Испания и Канарските острови, следват Турция, Гърция. България ще се нареди на четвърто място по посещаемост. Добрите прогнози се засилват и заради туристите, които вместо Тунис и Египет ще изберат друга дестинация, сред които и България. Освен това се очаква по-дълъг сезон – от юни до края на септември.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване