04/25/11 17:59
(http://www.klassa.bg/)

Всяка седма фирма склонна да вдига заплати с цената на нови съкращения

Всяка седма фирма (15,6%) приема предложението за административно увеличаване на заплатите, но само с цената на съкращения на персонал. С около процент по-малко са компаниите, които са съгласни с идеята и няма да уволняват хора – 14,3 на сто. Две трети от бизнеса - близо 70%, обаче са категорично против. Това сочат данни от анкетно проучване на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ по повод предложенията на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов за ръст на заплатите през 2011 г. с два варианта - с 11,07 % или с 11,67 %, и на синдикатите за увеличение на минималната работна заплата (МРЗ) на 290 лв. При служителите и работещите по трудов договор позицията е почти паритетна – около половината от анкетираните предпочитат запазването на работното място вместо увеличаването на заплатите. Малко повече са служителите, които са съгласни с идеята за ръст на възнаграждението дори и при съкращения (51,22%).
Ако се въведе по административен път увеличаване на заплатите, фирмите ще преминат към съкращения, особено в отрасли, които не са във възход, смятат от БТПП. По-голямата част от бизнеса заявява, че не е готов при вдигане на работната заплата да увеличи пропорционално възнагражденията на всички служители (близо 90%). Служителите от своя страна смятат, че ще получат процентно увеличение (над 80 на сто отговарят така).
Според Цветан Симеонов, председател на УС на БТПП, резултатите показват категорично, че увеличението на МРЗ ще бъде последвано от верижна реакция от запазване на съотношението в заплащането между различните категории работещи в едно предприятие и може да доведе до напрежение. Подобна административна мярка ще бъде във вреда на цялата икономика – това е мнението на 90,9% от анкетираните мениджъри. Повече от половината посочват, че тя провокира преминаването на фирми от официалната икономика към неформалната (53,2%), ще има увеличаване на безработицата (37,7%), ще навреди на държавния бюджет.
Всеки трети работодател е убеден, че увеличението на МРЗ ще увеличи разходите на държавата. Според данни на МФ ще са необходими около 950 млн. лв. 27,3% отчитат, че ще има нарастване на средствата за социално осигуряване, но системата не е реформирана и няма яснота как ще бъдат изразходвани тези средства. Даже някои мениджъри са изчислили, че 11,67 увеличение на целия фонд за работна заплата ще означава фалит на фирмата.
Днес социалният министър събира на неформална среща социалните партньори.


Мнения
Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ „Подкрепа“: Няма работодател, за когото минималната работна заплата е проблем
Няма нито един работодател, който да каже, че минималната работна заплата му е проблем. Това не е вярно и няма как да е вярно, при положение че са се съгласили на минимални осигурително прагове в пъти над тези числа, за които се говорим. Значи, че съвсем други заплати се плащат. И аз мога да публикувам каквото искам изследване.
Що се отнася до административното увеличение на заплатите, това са абсолютно глупости, защото изобщо не говорим за административно увеличение на заплатите, това няма как да стане. Минималната работна заплата е нещо съвсем различно. Тя не е административно увеличение на заплатите, в множествено число. Аз също съм против административното увеличение на заплатите, защото 20 години се боря срещу комунизма. На кой безумец може да му хрумне да увеличи административно всички заплати изобщо.

Ивайло Калфин, заместник-председател на бюджетната комисия в Европарламента: Увеличаването на доходите е спешно и неотложно действие
Увеличаването на доходите, приоритетно на хората с най-ниски доходи, е абсолютно спешно и неотложно действие. Това заяви пред „Фокус” евродепутатът Ивайло Калфин, заместник-председател на бюджетната комисия в Европейския парламент. Ограничаването на доходите или тяхното замразяване на практика в държавния сектор се отрази като допълнителен фактор за стимулиране на кризата, а не за нейното решаване. Според него не са основателни коментарите, че участието в пакта „Евро +” в този му вид означава да няма ръст на пенсии и заплати. Това, което пактът не допуска, е трайно, продължително увеличаване на доходите над увеличаване на производителността, нещо, което не се е случвало досега в България и което няма как да се случи, защото няма откъде да се вземат средства за увеличаването на доходите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване