04/25/11 10:00
(http://e-vestnik.bg/)

Двама българи навръх Великден на Великденския остров + фотогалерия

Николай Генов. Снимка: Румяна Николова

Журналистите Румяна Николова и Николай Генов посрещнаха Великден на Великденския остров, най-отдалеченото кътче земя в световния океан. Следващите редове са част от техния пътепис за продължителното им пътешествие из Латинска Америка, който те публикуват в движение на своя сайт runitravel.com.
Румяна Николова е работила във вестниците „Вечерни новини”, „КЕШ”, „168 часа”, в сп.„Идеален дом” и има стотици публикации в различни издания по теми за култура, природа, история и общество
.

Николай Генов е фотограф и журналист, работил е в някогашното сп. “Отечество”, а след 1990 г. е работил като фотограф във в. “168 часа” и др. Генов е участник в няколко екстремни експедиции – до дъното на карстовите пропасти Гурф Берже във френските Алпи и Пиер Сен Мартен в Пиринеите. Двамата са съпрузи, сами финансират пътешествията си. Живели са 3 години в Индия, където са пропътували 120 хил. км и имат над 100 часа заснет видеоматериал, от които са направили серии “Чудесата на Индия”. Двамата с автори на няколко книги, издадени през 2007-2010 г. от ИК “Хермес” – за Индия, Китай, Хималаите, българската древна история и др.,  Николай е автор самостоятелно и на книгата “Пътуване към мечтите” и “Египет” (изд. “Просвета”, 1990,2003) (виж повече тук).

Румяна Николова. Снимки: Николай Генов

„Христос возкресе!” – така капитан Рогевеен поздравил моряците си, когато трите кораба на Западноиндийската компания „Аренд“, „Тинховен“ и „Африканен Галей“ пристанали на най-отдалеченото от всички континенти парче земя.
„Воистина возкресе!” – отговорили дрезгавите от солта 23 моряшки гърла.
Когато дошли тук, било Великден 1722 г. и затова кръстили новооткрития остров Пасха (Възкресение). На зеления бряг стояли същите каменни великани, които са сега пред очите ни. Били обърнати гърбом към християнската церемония. Може би защото принадлежали на други култове… Кои са били те? Това е голям въпрос, останал до днес без отговор. Една от най-големите загадки на археологията…

Каменен моаи и местен жител с подобна прическа. Снимки: Николай Генов

Нашето идване на остров Пасха е предшествано от отдавнашна игра на криеница с Народната милиция в края на седемдесетте години на миналия век. Тогава в България пристигна на посещение великият норвежец Тур Хейердал (б. р – пътешественик и автор на книги, преминал сам със сал през океана, след това и с лодка от тръстика). Той беше зорко пазен от властите, да не би да се срещне и разговоря с такива като нас. Ние обаче следвахме по петите делегацията и при всеки удобен повод му се мяркахме пред очите, докато накрая самият той пожела да се срещне с нас. Нямаше как да му откажат. За какво разговаряхме с него не е особено важно, но тази среща беляза нашия живот по-нататък. Това преследване на норвежеца е добре описано в последната книга на покойния писател и наш приятел Ясен Антов.

„Смущаващата обществения ред” група тогава беше водена от Жорж Антонов, по професия финансист, но по призвание любител на приключенията, спелеологията и науките за древността. Беше забележителен човек. За съжаление загина пред очите ни при леководолазно проникване в Попов извор при с. Боснек през 1981 г. Тези редове посвещаваме него. Светла му памет!

Пейзаж на брега. Снимки: Николай Генов
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване