04/25/11 17:58
(http://www.klassa.bg/)

И работодатели, и служители одобряват гъвкавото работно време

И работодатели, и работници са съгласни с идеята за наемане на служители на гъвкаво работно време и почасово заплащане - 77,9% от шефовете на фирми го приемат и 87,8 на сто от работниците. Това сочи проучване на БТПП. Първият извод, който се налага, е, че правната уредба е необходимо да се измени спешно в посока на създаване на възможност за наемане на гъвкаво работно време с почасово заплащане, коментират от бизнес организацията. В различни отрасли със сезонен характер това е наложително. Тези работодатели, които не приемат подобен начин на работа - от техните коментари е видно, че характерът на трудовия процес не дава такава възможност. А работещите, които не приемат този начин на трудови взаимоотношения, се опасяват, че ще има некоректно изменение в работното време и заплащане не според вложения труд.
„Правната уредба е необходимо да се измени спешно в посока на създаване на възможност за наемане на гъвкаво работно време с почасово заплащане. По отношение на гъвкавото работно време работниците за разлика от синдикатите 88% приемат гъвкавото работно време и почасовото заплащане като измерител на техния труд“, посочи председателят на БТПП Цветан Симеонов. „Трябва ни минимална почасова тарифна ставка по браншове – като в САЩ. Защо трябва да измисляме колелото? Какво е 270 лв. /173,6 часа средномесечно – 1,555 лв. на час...“, коментират от бизнеса.
Според проучването две трети от работодателите са склонни да приемат ръст на работната заплата, свързан с ръст на производителността на труда, 16% са склонни да приемат като допълнителен индикатор конкурентоспособността на икономиката, а едва 14% биха приели роля в оценката на МРЗ да играе факторът инфлация.
Според половината от бизнеса от механизма за определяне на минималното заплащане в Пакта за икономическо и социално развитие (2006-2009 г.) трябва да се премахнат промените в данъчноосигурителното облагане. Първо, той не зависи от хората на наемния труд и от техните резултати и, второ – засега правителствената програма обещава стабилни ниски нива на данъците, посочва шефът на БТПП.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване