04/25/11 17:10
(http://www.klassa.bg/)

Производството на японските автогиганти спадна наполовина

Toyota Motors съобщи, че продукцията им в Япония е спаднала с 63% през март в сравнение със същия месец на миналата година, като тенденцията за намаление продължава, съобщи БиБиСи. Причина за това е недостигът на автомобилни части, защото производството им беше възпрепятствано от земетресения и цунами през миналия месец. Въпреки възобновяване на работата на фабриките в Япония те функционират с намалени мощности. Не се очаква темпът да се възстанови в нормални граници преди края на 2011 г., посочват от компанията. Най-големият автомобилопроизводител в света е обявил и още съкращения в работата на други заводи в Азия. Фабриките в 8 страни, включително Тайланд и Индия, ще функционират с капацитет от 50%, считано от 25 април, до 4 юни. Това означава, че тези предприятия ще действат при график от тридневна работна седмица за периода. Компанията вече обяви, че заводите в Китай ще оперират 30% - до 50% от възможностите си до трети юни. Във Великобритания фабриката също ще работи наполовина през май.
В същото това време друг японски автомобилопроизводител - Nissan Motors, също обяви, че производството във фабриките им в Страната на изгряващото слънце е спаднало с 52% през март спрямо същия период година по-рано.
Standard and Poor's подчертаха, че проблемите могат да подкопаят пазарните дялове на японските компании и тяхната конкурентоспособност. Агенцията преразгледа оценките си към 6 големи компании, включително Toyota и Honda. Някои анализатори предполагат, че Toyota дори ще загуби позицията си на най-голям автомобилопроизводител в света в полза на General Motors. Според Standard and Poor's проблемът с недостига на автомобилни части ще се нормализира до юли. Въпреки това те прогнозират, че недостигът на електричество в Япония през лятото ще се отрази на производството и то ще бъде възпрепятствано поне до октомври.
Всички тези новини засилиха позициите на южнокорейските автомобилопроизводители, съобщи „Блумбърг“. Акциите на Hyundai и Kia се представиха отлично на борсата заради очакванията на инвеститорите за засилване на пазарните позиции за сметка на конкурентите им. Оказва се, че Kia са реализирали и рекорден брой машини през първото тримесечие.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване