04/25/11 17:23
(http://www.klassa.bg/)

Първи арест заради трагедията в Симеоновград

Задържан е 19-годишният Живко Желев, преотстъпил колата на баща си на 23-годишния Даниел Георгиев, съобщиха от МВР вчера. Георгиев блъсна и уби на тротоара шестима младежи в Симеоновград с „Опел Вектра“ малко преди полунощ на 23 срещу 24 април. Задържаният Желев вероятно ще бъде обвинен за това, че е предоставил автомобил на човек в нетрезво състояние. Той е в ареста в Харманли за 72 часа. Според Закона за движение по пътищата за това нарушение се предвижда глоба между 100 и 300 лв.
Според първоначалните данни Даниел Георгиев е бил с 1,3 промила алкохол в кръвта и е карал с висока скорост, вероятно над 100 км/час, при разрешена скорост 50 километра. 23-годишният водач имал шофьорска книжка едва от 31 януари 2011 г. Автомобилът е помлял в гръб младежите, тръгнали на църква за Великден. Загинали са две момичета и четири момчета на възраст между 17 и 19 години. Яница Бойчева, Гошо Георгиев, Евгени Грозев и Красимир Марков бяха погребани вчера в Симеоновград. В Хасково в неделя е била погребана Мелин Зеид, а Трифон Трифонов ще бъде погребан във Велико Търново.
Вчера следобед шофьорът, причинил тежката катастрофа, беше в болница в Пловдив на изкуствено дишане и с опасност с живота. Лекарите споделиха, че нямат право да дават повече информация за състоянието му. Близките на момчето не са били допуснати до него. Ако се възстанови, Даниел Георгиев ще отговаря за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от две лица, за което може да получи присъда от 5 до 15 години затвор.
В Симеоновград от неделя бе обявен тридневен траур.
Водачът и неговите двама спътници са от Симеоновград. Единият от тях е задържаният Живко, а другият е прегледан и освободен за домашно лечение. Пътували са от Харманли към центъра на Симеоновград. По непотвърдена информация младежите, които са пътували в автомобила, са се състезавали с друга кола.
Още през ноември 2010 г. инициативен комитет от Симеоновград е изпратил подписка с искане да се ремонтира осеяната с дупки отсечка, на която Георгиев уби с чужда кола шестимата младежи. Вчера в града дори се чуха мнения, че вина за трагедията има разбитата улица, от граждани подготвят протестно шествие на пътя.
Трябва да се промени манталитетът на българския шофьор и всеки водач да шофира с мисълта за защита на живота и здравето на всички участници в движението. Така вътрешният министър Цветан Цветанов коментира вчера тежката катастрофа, която почерни живота на няколко семейства в малкия град.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване