04/26/11 18:23
(http://www.klassa.bg/)

АБВ предлага парите за здраве да се удвоят

Финансирането на здравеопазването трябва да достигне до 8% от БВП чрез включване на допълнително доброволно частно здравно осигуряване и разделяне на настоящия здравен пакет на две части – една, финансирана от задължително здравно осигуряване, и втора, финансирана от доброволно допълнително осигуряване. Това се посочва в позиция на Алтернатива за българско възраждане (АБВ) - Алтернативи за здравеопазването, чийто автори са проф. Григор Горчев и д-р Борислав Китов. „Класа“ припомня, че средствата за здравеопазване, гласувани с бюджет 2011, са 3,9 % от БВП.
В проекта на АБВ се посочва още, че здравната система в България трябва да се развива, основавайки се на принципите на европейските здравноосигурителни системи – универсално покритие, солидарност, справедливост, равнопоставен достъп, стремеж към повишаване на качеството. Проф. Горчев и д-р Китов са на мнение, че би било целесъобразно да се премине към селективно договаряне на здравните дейности с изпълнителите на медицинска помощ, но задължително след приключване на реформата във финансиращите институции и създаване на условия за конкуренция.
Заплащането на персонала в първичната и специализираната доболнична помощ трябва да е обвързано с постигнатите цели в качеството на лечение, настояват авторите на проекта. Предлага се да бъдат въведени терапевтични медицински алгоритми и цената на лечението да бъде контролирана чрез терапевтична, вместо фармацевтична реимбурсация.
Здравната мрежа трябва да се оптимизира така, че всяко извънболнично и болнично заведение да осигурява достъпна здравна грижа за населението в съответния регион или населено място. В сегашния му вид управлението на здравната система е твърде централизирано и бюрократизирано, се констатира в проекта на АБВ. Авторите предлагат в управлението на здравната каса и здравните фондове, както и в контрола на здравните заведения да се включат представители на гражданското общество, съсловните и пациентските организации.


МЗ: До 960 лева ще получават лекарите специализанти у нас

От две до четири минимални работни заплати или до 960 лв. на месец ще получават специализантите държавна поръчка. Това предвиждат промени в Наредба 34 на здравното министерство, които предстои да се обнародват, съобщиха вчера от ведомството. За лекарите, които са на платено обучение, се предвижда средствата, които получават, да се увеличат от 1,5 на 2 минимални работни заплати или на 480 лева. В момента младите лекари с държавна поръчка могат да получават от две до три минимални заплати. Сред промените в наредбата са включени и ползването на минимум 20 дни платен годишен отпуск, както и усъвършенстването на метода за определянето на местата за прием.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване