04/26/11 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Посмали малко, Исаков

Едвин Сугарев

Руският посланик Юрий Исаков бил сто процента убеден, че АЕЦ “Белене” ще бъде построена. Странна увереност за един дипломат – да предрича със стопроцентова сигурност подобна драматична стъпка. Подобно решение не е лъжица за неговата уста - то е единствено в прерогативите на правителството на страната ни, която е уж суверенна – и която минава за член на ЕС и НАТО. Откъде ли идва тази увереност – а и този арогантен тепигьозлък, който позволява на посланика да се държи тук така, сякаш не е бил приет на добра воля, а е пристигнал като генерал-губернатор на Задунайская губерния?

Можем да предположим поне отчасти източниците на тази му увереност. Българският министър-председател също тъй безрезервно е убеден, че ще строим втората атомна – колкото и да струва тя. И колкото и да ни струва в геополитически план този епически строеж, дето петата колона в България го гласи още от 70-те години на миналия век. Само – ако може – по-тихо и без ропот.  Да я построим тъй някак си, хем незабелязано, хем с апломб, като да е магистрала или спортна зала.

Откъде ли идва тази увереност на министър-председателя? Много просто. Повелителят на Исаков, батюшка Путин, му е казал, че тъй трябва. Повелителите на Алексей Петров пък са му показали защо трябва. И вече няма котка в чувал, няма гьол, глътнал там някакви си милиарди. Бойко Борисов слуша и изпълнява.

Не само слуша, но и говори. И говори това, което казва и посланик Исаков. Отстрани изглежда, че двамата говорят хорово, като да са си плюли в устата. Не е тъй обаче – и никога не е било, откакто важи поговорката “Курица не птица и Болгария не заграница”. Оттогава говорят братушките, а родните комуняги повтарят. И в случая говори Исаков, а Бойко подеква. Нещо като негов мегафон.

А руският посланик се е вживял в ролята на един северен Мойсей – и обещава реки от мед и масло. Пред NBT – телевизията на пловдивския бос на БСП – Георги Гергов, Исаков провижда светло бъдеще за сюблимния комунистически проект: “Проектът е изгоден за България, за Русия и за Европа. Дава възможност за чиста, евтина и стабилна енергия и затова съм оптимистично настроен. Остава да приключат сметките и разчетите, но ние сме абсолютно спокойни.”

И още: проектът бил не само безопасен за населението, но и солидно финансово аргументиран. По неговите сметки токът от втората атомна щял да върне инвестицията, а в българския бюджет щели да постъпят “минимум 8 млрд. евро директни постъпления само от данъци и такси“.

Освен всичко за строителството в централата щели да бъдат назначени цели 80 хиляди души. Реакторите на централата били от трето поколение и предлагали „уникална система за съчетаване на активна и пасивна безопасност”, която можела да излиза в сигурен режим без участие на човек. И накрая като капак – към меда и тоягата: АЕЦ “Белене” била единственият източник на енергия, който би могъл да замени закритите мощности в АЕЦ “Козлодуй”.

Очевидно руският посланик ни взема за канарчета. Или за аборигени, които още ходят по дърветата. Иначе не би лъгал с такъв апломб и размах – на какъвто впрочем е способна единственото широката славянска душа. У нормалните люде все пак е останал някакъв срам и страх от Бога – но де ти срам и страх у един болшевик?

Да твърдиш, че правителството на страната, в която си акредитиран, ще предприеме със 100% сигурност нещо, което противоречи и на интересите й, и на геополитическата й ориентация, е не само проява на лош вкус. Това е дипломатически гаф, за който Исаков незабавно би бил отзован, ако Русия би била нормална държава. Ако пък България би била нормална държава, ...

Публикувана на 04/26/11 21:45 http://e-vestnik.bg/11623/posmali-malko-isakov/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване