04/26/11 15:20
(http://www.klassa.bg/)

"Русчук - спасеният език" идва в театър "София" на 1 май

„Русчук – спасеният език“ (Rustchuk – Die Gerettete Zunge ), емблематичната постановка на режисьора Иван Станев, гостува в столичния театър „София“ на 1 май. Събитието се очаква с огромен интерес от театралните фенове, които следят с интерес прелюбопитния българо-германски проект, вдъхновен от творчеството на Елиас Канети. Преди гастрола в София спектакълът основателно ще има своята БГ премиера на 28 и 29 април от 19:00 часа на голяма сцена в Русенския театър „Сава Огнянов“. А първото публично представление на „Русчук – спасеният език“ се състоя на 28 януари т.г. на сцената на Емма театър в германския град Оснабрюк. В този смисъл постановката на „Русчук – спасеният език“ е част от тригодишния уникален модел за сътрудничество между театрите в Оснабрюк и Русе.
В творбата си „Спасеният език“ Нобеловият лауреат Елиас Канети рисува родния си Русе като сочна картина на езикова полифония и културно многообразие. От своя страна режисьорът Иван Станев интерпретира текстовете, допълва ги с много архивни кадри на снимки и пощенски картички от съкровищницата на Регионалния исторически музей в Русе. Гради организма на спектакъла с видеоразкази на арменци, турци, евреи, които днес обитават града на Канети. Видеоразказите са заснети от екипа на „Арена медиа“. Така Станев преодолява „тероризма на родния език“. За постановката в Емма театър в Германия се пише и говори много. Близо два часа актьорите играят в басейн 9/9 метра във вода – символ на Дунава – вечно променящ се и все пак същият от времето на Канети. Публиката е амфитеатрално разположена от двете страни на този басейн и върху водната повърхност вижда сменящи се фотоси от Русчук. Елиас Канети пише в биографичните си спомени: „Всичко, което по-късно преживях, се беше случило вече в Русчук.”
Българските актьори в „Русчук – спасеният език“ са Борислав Веженов, Евгения Явашева, Тихомир Благоев и Ясена Господинова – щатни артисти от трупата на Русенския театър. От германска страна участват Ян Шрайбер в ролята на стария Канети, Оливер Мешкендал като младия Канети и Андреа Казабианки – детето Канети, Олаф Вайсенберг и Кщищоф Завацки. Костюмите и маските са на Анабел Фрьолих, видеоматериалите – на Торстен Алих, драматургията – на Юрген Попих. Ръководител на продукцията е Ане Пьолман. Тази постановка е финал на тригодишния проект "Гласовете на Русе", подкрепен от KULTURSTIFTUNG DES BUNDES – най-голямата фондация в Германия, подпомагаща реализацията на инициативи в областта на културата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване